11% вакцин проти COVID-19 витратили на щеплення людей не з пріоритетних категорій — статистика РНБО
Getty Images

За період з 1 по 20 березня 2021 року публічні особи отримали 8,7 тис. доз вакцини проти COVID-19. Це становить 8% від загальної кількості використаних доз (105,2 тис. доз). Про це свідчить офіційна статистика Ради національної безпеки і оборони.

Найбільша частка публічних осіб серед загальної кількості вакцинованих по областях: у Тернопільській — 32% (1977 осіб), Одеській — 20% (732 особи) та Рівненській областях — 18% (579 осіб).

Найменша: у Вінницький — 0,02% (1 особа), Донецькій — 0,25% (20 осіб) та Дніпропетровській — 1,4% (94 особи). У Києві вакцинацію проти COVID-19 пройшли 104 публічних особи (1,83% від загальної кількості).

На щеплення осіб, які не віднесені до жодної з пріоритетних категорій, з початку кампанії витратили 3,3 тис. доз вакцини (3% від загальної кількості). Найбільш за все вакцинацій непріоритетних категорій: у Кіровоградській — 21% (551 особа), Луганській — 18% (784 особи) та Чернівецькій областях — 8% (239 осіб). У Києві, Дніпропетровській, Житомирській, Львівській, Закарпатській, Запорізькій та Тернопільській областях осіб, які не відносяться до непріоритетних груп, не вакцинували.

Загалом по Україні з 1 по 20 березня медики отримали 75,5 тис. доз вакцини (72%), військовослужбовці та співробітники органів державної безпеки — 13,6 тис. доз (13%), соціальні працівники — 2 тис. доз (2%), освітяни — 1,7 тис. доз (2%), а люди старші 80 років — 361 дозу (0%).

Нагадаємо, згідно з затвердженою МОЗ «Дорожньою картаю впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19» на першому етапі вакцинальної кампанії мають бути прищеплені:

  • безпосередньо задіяні в протидії пандемії медпрацівники;
  • мешканці будинків для людей похилого віку та працівники таких закладів;
  • військовослужбовці у зоні ООС.

На другому — решта медиків, соцпрацівники та люди, старші за 85 років.

На третьому — люди віком 65 — 84 роки, решта військовослужбовців, працівники силових відомств та освітяни.

На четвертому — решта населення.

Якщо під час вакцинації пріоритетних категорій залишаються невикористані дози вакцини, вони повинні використовуватися для щеплення осіб з наступних груп.

Втім, 1 березня МОЗ дозволив рештками вакцин проти COVID-19 вакцинувати публічних осіб з «метою популяризації вакцинації та на підтримку комунікаційної кампанії».

Серед них учасники бойових дій, народні депутати України, керівники центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, обласних рад, органів місцевого самоврядування, лідери представники релігійних організацій, видатні письменники, журналісти, спортсмени, музиканти, актори, співаки, інші діячі сфери культури, які старші 60 років.

Люди, які вважають себе публічними особами, можуть висловити бажання вакцинуватися поза чергою через спеціальну онлайн-форму.

Втім, в Україні відсутній прозорий механізм, який би описував, хто з людей, що вважають себе публічними діячами та хочуть вакцинуватися, має на це право і за якими критеріями таких осіб повинні відбирати.

Фактично  вакцинація публічних осіб поза чергою відбувається на власний розсуд чиновників МОЗ та місцевих адміністрацій.

Як ми писали раніше, українські релігійні лідери наживо вакцинувалися у Facebook.

Запис на вакцинацію в Україні розпочнеться 1 березня