12-річний американський підліток провів термоядерну реакцію вдома
Книга рекордів Гіннесса

12-річного Джексона Освальта з Мемфіса, штат Теннессі, США, відзначено в оновленій Книзі рекордів Гіннеса як «наймолодшу людину, яка створила термоядерну реакцію».

Для експериментів він використовував ігрову кімнату в будинку, повідомив сайт Книги рекордів Гіннеса. За два роки він самостійно побудував фузор Фарнсуорта-Хірша, в якому і зробив реакцію.

Фузор — це пристрій для отримання керованої термоядерної реакції. Такий «термоядерний реактор» не вважається повноцінним, оскільки не відповідає критерію Лоусона. Тобто одержувана в результаті термоядерної реакції енергія не перевищує кількість енергії, витраченої на цю реакцію.

Хлопчина з США надихнувся прикладом попереднього рекордсмена — Тейлора Вілсона, який зібрав реактор у віці 14 років. Допомагати йому будувати фузор взялася мама — вона стежила за кожним етапом будівництва і експерименту.

Зараз хлопцеві 15 років — і його лабораторія настільки розрослася, що він навіть не може пригадати всі її деталі.

Джексон не завжди був впевнений, що зможе отримати ядерний синтез і досягти титулу рекордів Гіннеса.

Оскільки ідея здійснити ядерний синтез у звичайному домогосподарстві здавалася неможливою, спочатку родина та друзі Джексона не розуміли, що він намагається зробити.

Багато хто вважав його проєкт трохи дивним, але Джексон продовжував, незважаючи на сумніви, і врешті-решт показав своєму близькому оточенню, що його плани не тільки реальні, а й добре продумані.

Хоча пандемія примусила винахідника лишатися вдома, він досліджував велику кількість навчального матеріалу в Інтернеті і мав можливість розширяти свої інтереси.

Зараз, у віці 15 років, хлопець каже, що проводить менше експериментів, але обіцяє, що ще вразить людство наступним досягненням.

Корейці хочуть побудувати енергоблок з реактором нового типу на Рівненській АЕС