13,7 млрд років. Вчені за допомогою кількох підказок вирахували вік Всесвіту
Pixabay

Вік Всесвіту становить 13,7 млрд років. Цю цифру дослідники визначили за допомогою спостережень, які вони неодноразово проводили, в поєднанні з припущенням, що нинішні закони фізики діяли і в минулому Всесвіті.

Джонатан Марк Баттерворт, професор фізики в Університетському коледжі Лондона розповів про кілька ключових підказок, які допомагають визначити вік Всесвіту, передає Science Focus.

Перша полягає в тому, що всі галактики навколо нас віддаляються — це означає, що Всесвіт розширюється і в минулому він був меншим. 

Другий важливий фактор називають реліктовим випромінюванням (або космічним надвисокочастотним фоновим випромінюванням). Це фоновий шум, що залишився після Великого вибуху. Коли вся матерія втиснулася в крихітний простір, щільність енергії була дуже високою.

Ранній Всесвіт становив собою гарячу плазму, яка включала електрони, баріони та фотони. Останні постійно контактували з іншими частинками плазми, стикаючись із ними й обмінюючись енергією.

У міру розширення Всесвіту космологічне червоне зміщення призвело до охолодження плазми, і на певному етапі електрони, які сповільнилися, отримали можливість зʼєднуватися зі сповільненими протонами й альфа-частками, формуючи атоми.

Тоді вільного простору між частинками стало більше, а заряджених частинок — менше, фотони вже не так часто розсіювалися і тепер вільно витали в просторі, практично не взаємодіючи з речовиною.

Реліктове випромінювання і складають ті фотони, які були на той час випромінені плазмою в бік майбутнього розташування Землі.

Вони не тільки підтверджують теорію Великого вибуху, а й дають ученим змогу вирахувати вік Всесвіту, оскільки їм достеменно відомо, як поводяться електрони і фотони.

Тобто, знаючи, що Великий вибух таки був, експерти можуть визначити, скільки часу знадобилося для створення різних обʼєктів у Всесвіті.

За хмарами у пеклі. Як Венера вийшла з моди, а потім знову стала популярною серед астрономів