15 років тому Стів Джобс презентував перший iPhone. Що він умів та які мав недоліки (відео)
Getty Images

9 січня 2007 року Стів Джобс, колишній гендиректор Apple, презентував перший мобільний телефон компанії — iPhone 2G. Завдяки цьому гаджету Apple стала одним із лідерів на ринку та ввела в моду сенсорне управління. 

У 2007 році основним гравцем у світі мобільних телефонів була Nokia з 60,47% ринку, а частка Apple складала всього 3,3%. Фізична клавіатура була популярніша за сенсорну, і компанії не квапилися від неї відмовлятись.

Однак Apple здійснила прорив зі своїм iPhone 2G. 29 липня 2007 року він надійшов у продаж, і за перші 30 годин телефон продали в кількості 270 тис. А на 74-ий день продажів оголосили про реалізацію 1 млн гаджетів.

Chas News згадує, які функції вмів виконувати перший телефон Apple та чим похвалитися не міг.

Яким був перший iPhone

Стів Джобс вважав, що сучасний смартфон повинен поєднувати у собі всі можливості телефона, музичного плеєра і кишенькового комп'ютера. 

iPhone першого покоління мав алюмінієву задню панель і невелику пластикову кришку в нижній частині апарату, що закривала антени GSM-приймача і Wi-Fi/Bluetooth.

Важливим плюсом була відсутність фізичної клавіатури, яку встановлювали інші виробники. Також в iPhone з’явилася технологія відключення екрану при піднесенні телефона до вуха. «Карти» у першому телефоні Apple можна було збільшувати та зменшувати в масштабі, що стало проривом.

Що не вмів робити перший iPhone 

Незважаючи на всі плюси, у першому iPhone було багато недоліків. Серед них:

  • відсутність 3G;
  • занадто тихий динамік;
  • не було App Store та популярних додатків;
  • не було підтримки шпалер для робочого столу;
  • не було можливості копіювати та вставляти текст;
  • відсутність GPS-чипа.

Також перший телефон Apple не вмів записувати відео, не мав фронтальної камери та спалаху при фотографії. До того ж, iPhone 2G критикували за недостатній обсяг вбудованої пам’яті та неможливість її розширення.

Із часу виходу першого iPhone минуло 15 років. В останній моделі iPhone 13, яку випустили у 2021 році, всіх цих мінусів вже не знайдеш.

«Передбачення» про сучасні смартфони з 1953 року

Цікаво, що появу популярних нині смартфонів передбачили ще в 1953 році.

Марк Салліван, голова американської телефонної компанії Pacific Tel and Tel, написав у газету The Tacoma News Tribune замітку, в якій описав майбутні телефони дуже подібними до першого iPhone.

«Телефону не буде потрібен набирач номера або його аналог, я думаю, під час розмови користувачі зможуть бачити одне одного. Хтозна, можливо він зможе перекладати з однієї мови на іншу», — писав у 1953 році Салліван. Так, він передбачив появу сенсорної клавіатури та навіть FaceTime.

Передбачення смартфонів

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Звір з трьома рогами. Як Apple з гаражного стартапу перетворився у найдорожчу компанію у світі вартістю майже $3 трлн