15 років в’язниці отримав блогер-мільйонник Юрій Подоляка, який наводив ракети рф

До 15 років тюремного ув’язнення заочно засуджено проросійського блогера Юрія Подоляку.

Про це повідомили в СБУ.

Подоляка — уродженець Сум, який у 2014 році він виїхав до росії і розпочав там публічно поширювати фейки про суспільно-політичну ситуацію в Україні.

З початку повномасштабного вторгнення він регулярно виконував завдання спецслужб рф. Зокрема, Подоляка створив власний ютуб-канал, де проводив інформаційно-підривну діяльність. Аудиторія каналу — понад 3 млн підписників.

Також блогер створив прокремлівський Telegram-канал, а також сторінки «ВКонтакте» та в популярних месенджерах. Там він виправдовував окупацію України, знищення цивільної інфраструктури, а також він заперечував воєнні злочини рф у Бучі та називав вбивство цивільних «зрежисованим».

Крім цього, Подоляка причетний до коригування масованих ракетно-артилерійських атак на Миколаївщину. Для цього він формував власні мережі інформаторів на півдні. Серед ворожих коригувальників був ексочільник Миколаївської окружної прокуратури, який наразі відбуває довічне ув’язнення за держзраду.

На підставі зібраних доказів суд визнав винним Подоляку за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
  • ⁠ч. 1 ст. 110 (розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території на порушення порядку, встановленого Конституцією України);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ст. 436 (пропаганда війни);
  • ⁠ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Судовий розгляд відбувався у спеціальному судовому провадженні in absentia (за відсутності обвинуваченого). Зараз Подоляка ховається від правосуддя на території росії, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

СБУ затримала поплічника окупантів, який «здавав» українців на російських блокпостах