17 липня 2022 року — яке сьогодні свято та які пам’ятні події сталися в цей день

Яке свято 17 липня

Цього року 17 липня своє професійне свято в Україні відзначають металурги та працівники гірничої промисловості — відповідно до президентського указу воно припадає на третю неділю липня. Свято запровадив Леонід Кравчув в 1993 році під назвою День металурга. В 2006 році Віктор Ющенко перейменував його у День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості.

17 липня також неофіційно відзначають День етнографа. Це свято фахівців, які вивчають культуру й побут народів світу. День етнографа започаткували у 1970-х роках на честь видатного українського етнографа, антрополога та мандрівника Миколи Миклухо-Маклая. Він багато років присвятив дослідженню народів Південно-Східної Ахії, Австралії та Океанії, а народився саме 17 липня — в 1846 році.

Починаючи з 2014 року, у всьому світі 17 липня щорічно відзначають неофіційне свято — Всесвітній день емодзі (смайликів). Традиційно до цього дня такі великі компанії, як Apple, Google та Facebook, анонсують серії нових емодзі.

Яке релігійне свято 17 липня

Раніше правослані в Україні вшановували 17 липня трьох святих Андріїв — Андрія Критського, Андрія Рубльова та Андрія Боголюбського. 

Андрій Критський  — архієпископ міста Гортіна на грецькому острові Крит, творець християнських гімнів і богослов часів Візантії. Андрій Рубльов — видатний російській іконописець, який жив у XV cтолітті, а Андрій Боголюбський — Володимиро-Суздальський князь. За переказами своє призвисько він отримав за шалену любов до Богородиці, однак це не завадило йому в 1166 році захопити і розграбувати Київ та викрасти Вишгородську ікону Божої Матері.

Зараз ПЦУ вшановує лише Андрія Критського, а УЦП МП — усіх трьох.

Католики та греко-католики 17 липня вшановують блаженного священномученика Павла Ґойдича греко-католицького єпископа Пряшівської єпархії, який під час Другої світової врятував сотні євреїв, за що був визнаний праведником світу, а після приходу до влади комуністів в Чехословаччині провів 10 років у в'язниці, де і помер в 1960 році.

День ангела 17 липня

17 липня День ангела (іменини) відзначають Андрій, Анастасія, Марія, Марта, Микола, Олександра, Олексій, Ольга, Тетяна, Федір, Юхим.

Які історичні події стались 17 липня

1429 — коронація французького короля Карла VII Звитяжного у Реймсі під час Столітної війни — вона стала можливою завдяки перемогам Жанни д'Арк над англійцями.

1918 — в Єкатеринбурзі більшовики розстріляли колишнього імператора Миколу ІІ разом із родиною — царицею, п'ятьма дітьми і чотирма наближеними особами. 

1945 — у передмісті Берліну почалась Потсдамська конференція лідерів Великої Британії, СРСР і США, на якій затверджено програму післявоєнного устрою Німеччини.

1955 — біля Лос-Анжелеса відкрився перший Діснейленд, тематичний парк розміром 160 акрів, будівництво якого тривало рівно рік і обійшлося в $16 млн. 

2014  — російські військові поблизу Донецька збили рейсовий пасажирський літак компанії «Malaysia Airlines» рейсу MH17, що слідував за маршрутом Амстердам — Куала-Лумпур. Тоді загинули 298 осіб.

 Хто народився 17 липня

1846 — Микола Миклухо-Маклай, український етнограф та мандрівник.

1849 — Олена Пчілка (Ольга Косач), українська письменниця, редактор-видавець, мати Лесі Українки, сестра Михайла Драгоманова.

1889 — Ерл Стенлі Гарднер, американський письменник, автор детективів, найвідоміший герой котрих — Перрі Мейсон.

1894 — Жорж Леметр, бельгійський астроном; висунув теорію «великого вибуху», з якого почалось зародження Всесвіту.

1954 — Анґела Меркель, федеральний канцлер Німеччини (2005-2021 роки).

1956 — Михайло Сирота, український політик, народний депутат, «батько української Конституції».