У «червону» зону карантину увійшли вже п'ять областей. Що там відбувається
УНІАН

У понеділок, 18 жовтня, у «червону» карантинну зону в Україні перейшли чотири області — Запорізька, Одеська, Донецька та Дніпропетровська. Це сталося через поширення коронавірусу і перевантаженість лікарень.

Тож у цих регіонах запровадили максимальні обмеження, але здебільшого вони стосуються невакцинованих громадян.

Почнемо з того, що наразі відбувається у «червоних» областях у перший день посиленого карантину.

У Дніпрі у перший день карантину стався справжній бум вакцинації. Ті, хто не отримав щеплення, сьогодні заполонили до того порожні коридори будівель, де розташовані центри вакцинації.

Транспорт у місті курсує без перебоїв, а COVID-реанімація обласної лікарні переповнена хворими.

У Запорізькій міській раді сьогодні заявили про те, що у громадському транспорті містяни геть не дотримуються карантинних правил. Тому у мерії зазначили, що найближчими днями у місті з'являться мобільні групи, які контролюватимуть ситуацію. Про зупинення транспорту в місті поки не йдеться. 

В Одесі дія нових карантинних правил найбільш помітна у великих ТРЦ. Там з'явилися попереджувальні написи і кордони, які перевіряють довідки і смартфони всіх, хто намагається пройти всередину.

Періодично виникають конфлікти — наприклад, в ситуаціях, коли людина зробила два щеплення, а сертифікат у «Дії» не сформувався.

Самі торгові центри практично порожні. Деякі торговельні точки в них закриті — вочевидь, продавці не змогли потрапити на робочі місця.

Раніше Chas News повідомляв, що 15 жовтня Херсонська область перейшла у «червону» карантинну зону.

Вже у понеділок, 18 жовтня це призвело до транспортного колапсу у місті. Через обмеження не курсують маршрутки, а на зупинках громадського транспорту спостерігаються черги. 

Місцеве видання МОСТ повідомляє, що більшість маршрутників не виходять на роботу, оскільки їм не вигідно перевозити обмежену кількість пасажирів, а за переповнені автобуси їм загрожують штрафи.

Що заборонено у «червоній» зоні

У регіонах «червоної» зони забороняється робота кафе, ресторанів, кінотеатрів, фітнес-центорів, ТРЦ. У цій зоні можуть працювати лише продуктові магазини, банки, пошта, АЗС, ветклініки та аптеки.

Обмежень для транспорту у «червоній» зоні поки немає, проте місцева влада за потреби може їх запровадити.

Але з 21 жовтня на території усієї України посилять правила для міжобласного транспорту. Тож аби потрапити до «червоної» зони на поїзді, автобусі або на літаку, пасажир має бути вакцинованим або пред'явити негативний ПЛР-тест чи тест на антиген.

Чи можна обійти обмеження

Єдиний спосіб вести звичайний спосіб життя — пройти повний курс вакцинації. 

Це стосується як персоналу закладів, так і самих відвідувачів. 

Для отримання «привілеїв» необхідно показати «зелений» сертифікат, який можна згенерувати у додатку «Дія».

Крім того, зараз робробляється COVID-сертифікат для тих, хто перехворів і для тих, хто має негативні ПЛР-тести.

З 25 жовтня у Львівській області посилюють карантин для невакцинованих громадян