19 країн підтримали ініціативу для збору доказів злочинів режиму Лукашенка
Getty Images

17 країн Європи, Канада та США підтримали створення платформи International Accountability Platform for Belarus (IAPB). Вона займатиметься документуванням порушень прав людини режимом Олександра Лукашенка у Білорусі.

Про це йдеться у комюніке, оприлюдненому Міністерством закордонних справ Естонії.

Створення платформи також підтримали Австрія, Бельгія, Чехія, Данія, Фінляндія, Німеччина, Ісландія, Латвія, Литва, Нідерланди, Норвегія, Польща, Румунія, Словаччина, Швейцарія, Британія, Канада та США.

IAPB задумана як незалежний міжнародний правозахисний майданчик, що займатиметься документуванням свідчень серйозних порушень прав людини, що сталися у Білорусі під час та після президентських виборів у 2020 році. Потім ці матеріали можуть бути використані для притягнення винних до відповідальності.

Її створюють за рекомендацією правозахисників, що здійснювали моніторинг ситуації у Білорусі у рамках «Московського механізму» ОБСЄ.

Над створенням платформи працюватимуть співробітники неурядових організацій — данської Dignity, британської Redress, білоруського правозахисного центру «Вясна» та Міжнародного комітету з розслідування тортур (Мінськ), яких підтримуює група держав, що поділяють думку про необхідність такої роботи. Естонія виділяє на діяльність платформи 30 000 євро.

Сайт платформи вже працює.

«Ми також підтверджуємо свій заклик до створення спеціального розслідування, санкціонованого Радою з прав людини ООН під мандатом Верховного комісара ООН з прав людини та за підтримки відповідних експертів, метою якого буде сприяння притягненню до відповідальності порушників... Матеріали, зібрані платформою, будуть передані такому розслідуванню під егідою ООН, щойно воно розпочнеться», — йдеться у повідомленні.

«Я виріс в бідності страшній». Лукашенко назвав вигадками фільм опозиціонерів про його статки