20-30 тис. жителів Маріуполя насильно вивезли в росію — мер

З Маріуполя евакуювали близько половини жителів, а до 30 тис. осіб примусово вивезли в рф.

Про це заявив мер міста Вадим Бойченко в інтерв'ю УНІАН.

За його словами, наразі евакуйовано 50% населення, яке мешкало в Маріуполі до війни.

«Щойно війна почалася і поки що працювала залізниця, поки що працювали звичайні дороги, виїхало близько 140 тисяч. Потім ще близько 100 тисяч виїхало. 60 тисяч вивезли організовано через коридор за допомогою волонтерів. Але треба розуміти, що і на околицях міста є люди, які також вимагають евакуації», — зазначив Бойченко.

Населення, що залишилось, намагаються евакуювати зеленими коридорами. Втім, росіяни не пропускають людей в Україну, а насильно депортують їх в рф.

«Є поки що ймовірні дані. Тепер вони публікують деякі списки, але їм вірити не можна. За оцінками, це від 20 до 30 тисяч городян. Важко сказати, навіщо вони це роблять. Але, наприклад, учора мені зателефонував сусід, якого примусово вивезли. Він пішов по воду, а його забрали. Наразі він опинився в окупованому Новоазовську…Контакт із людьми є, але він дуже слабкий», — зазначив мер.

Бойченко також розповів, що росіяни заганяють депортованих у школи та переписують їх.

«У депортації маріупольців не шанують. Я точно знаю, що людей переписують. Зігнали до школи як невідомо кого, і там люди сидять і чекають, що далі. Росіяни нічим не відрізняються від фашистів — ті ж самі концтабори, як 1941 року. Все за методикою Геббельса. Працюють за інструкцією», — заявив мер.

Він додав, що питанням щодо вивезення мешканців Маріуполя з рф вже займається профільний міністр Ірина Верещук.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Головні новини про війну в Україні. 27 березня. ОНЛАЙН