«20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова увійшов у шортлист премії «Оскар»

Фільм журналіста Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» увійшов до коротких списків претендентів на премію «Оскар» у двох номінаціях — «Найкращий документальний фільм» і «Найкращий іноземний фільм».

Про це повідомляється на сайті премії.

Також до списку у категорії «Найкращий документальний фільм» потрапила ще одна стрічна про війну Україні — «Звідки куди» польського режисера Мацієка Хамели. Фільм зняли у співпраці з української продюсеркою Анною Паленчук і французом Жан-Марі Ґіґоном. Він розповідає історії людей, яких вивезли з прифронтових територій.

Номінантів на 96-у премію «Оскар» оголосять 23 січня, а оголосять переможців на урочистій церемонії 10 березня.

«20 днів у Маріуполі»  розповідає про облогу міста на початку повномасштабної війни. Фільм складається з кадрів, які Чернов з колегами знів під час перебування у місті: загибель дітей та дорослих, появу масових могил, постійні бомбардування, знищений російською авіабомбою пологовий будинок та інші російські воєнні злочини.  Прем'єра відбулася 21 січня 2023 року на найбільшому в США фестивалі незалежного кіно Sundance.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Пулітцерівську премію отримали Мстислав Чернов, Євген Малолєтка та Василіса Степаненко