23 жовтня 2022 року — яке сьогодні свято та які пам’ятні події сталися цього дня

Яке свято 23 жовтня

23 жовтня одразу кілька країн світу відзначають свята, пов'язані з їх боротьбою за незалежність. В Угорщині — це День пам'яті Угорського повстання. Саме цього для у 1956 році розпочалася антикомуністична революція, придушена радянськими військами. Також саме 23 жовтня у процесі «оксамитової» революції була проголошена сучасна Угорська республіка.

У Північній Македонії з 2007 року 23 жовтня святкують День македонської революційної боротьби — у пам'ять про створення у 1893 році Внутрішньої македонської революційної організації. Її члени першими почали боротьбу за існування Македонії у якості окремої держави.

У Лівії 23 жовтня в 2011 році завершилося падіння режиму Муаммара Каддафі. В цей день повстанці вбили багаторічного диктатора, а перехідний уряд проголосив декларацію звільнення Лівії. В пам'ять про ті події вирішили відзначати День звільнення, однак в умовах громадянської війни, яка невдовзі охопила країну, свято втратило своє значення.

У Таїланді 23 жовтня відзначають держане свято День пам'яті короля Рами V (День Чулалонгкорна). Рама V — один з найвизначніших правителів в історії Таїланду, який на межі ХІХ-ХХ провів модернізаційні реформи та зумів зберегти незалежність країни, у той час як її сусіди стали колоніями Великої Британії та Франції.

Яке релігійне свято 23 жовтня

23 жовтня православні християни вшановуються пам'ять святих отців VII Вселенського собору, а також мучеників Євлампія та Євлампії, брата та сестри, які загинули під час гонінь на християн за часіс римського імператора Максиміана (285-305 роки), і святого Амфілохія, єпископа Володимир-Волинського (помер в 1122 році).

День ангела 23 жовтня

День ангела (іменини) сьгодні, 23 жовтня, святкують Андрій, Кирило, Павло, Сава, Антон, Симон, Степан, Василь, Сергій, Кузьма, Фома, Юхим, Іларіон, Інокентій.

Які історичні події стались 23 жовтня

787 — закінчився Другий Нікейський собор християнської церкви, який встановив порядок шанування ікон. Це сьомий за рахунком Вселенський собор і останній, який визнається одночасно православною та католицькою церквами.

1864 — указом російського імператора Олександра ІІ ліквідоване Азовське козацьке військо, яке існувало між Бердянськом та Маріуполем з 1832 року.

1944 — у філіппінській затоці Лейте почалась найбільша морська битва в історії людства, у якій США та їх союзники нанесли нищівну поразку японському флоту. Саме у цій битві Японія вперше використала тактику камікадзе.

1954 — представники Великої Британії, СРСР, США та Франції підписали у Парижі угоду по урегулюванню міжнародного статусу Федеративної Республіки Німеччини, за якими вона змогла стати членом Західноєвропейського союзу і була прийнята в НАТО. 

1956 — в Угорщині спалахнуло повстання проти комуністичного режиму, яке до 11 листопада було придушене радянськими військами.

1990 — Верховна Рада УРСР призначила виконувачем обов'язків голови Ради Міністрів Вітольда Фокіна. Він став останнім очільником уряду радянської і першим прем'єр-міністром незалежної України.

2002 — у Москві під час показу мюзиклу «Норд-Ост» у будинку Театрального центру на Дубровці 40 чеченських бойовиків на чолі з Мовсаром Бараєвим захопили у заручники близько 800 глядачів. В результаті антитерористичної операції були знищені майже всі терористи, але від отруєння газом, який використали силовики, загинули близько 130 заручників.

2008 — Європарламент визнав Голодомор злочином проти людяності і висловив співчуття українському народу.

2011 — Після кількох місяців кровопролитної громадянської війни у Лівії повалено режим Муаммара Каддафі, який правив країною 42 роки.

Хто народився 23 жовтня

1906 — Гертруда Едерле, американська плавчиня, Олімпійський чемпіон (1924), перша жінка, що перепливла Ла-Манш (1926).

1920 — Джанні Родарі, італійський письменник («Пригоди Цибуліно», «Чарівний голос Джельсоміно»).

1940 — Пеле (Едсон Арантес ду Нассіменто), легендарний бразильський футболіст, триразовий чемпіон світу (1958, 1962, 1970).

1989 — Андрій Ярмоленко, український футболіст («Десна» (Чернігів), «Динамо» (Київ), «Боруссія» (Дортмунд), «Вест Гем Юнайтед» (Лондон),  «Аль-Айн» (ОАЕ).

1995 — Jerry Heil (Яна Шемаєва), українська співачка.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Хеловін-2022. Історія свята та найтрендовіші костюми цього року