23 жовтня 2023 року — яке сьогодні свято та які пам’ятні події сталися цього дня

Яке свято 23 жовтня

Щороку, 23 жовтня, у світі відзначають День працівників реклами, який з 1994 року відзначають усі, хто має безпосередній стосунок до створення та просування реклами. До них належать автори, художники, піарники, сценаристи, менеджери і маркетологи.

23 жовтня одразу кілька країн світу відзначають свята, пов'язані з їх боротьбою за незалежність. В Угорщині — це День пам'яті Угорського повстання. Саме цього для у 1956 році розпочалася антикомуністична революція, придушена радянськими військами. Також саме 23 жовтня у процесі «оксамитової» революції була проголошена сучасна Угорська республіка.

У Північній Македонії з 2007 року 23 жовтня святкують День македонської революційної боротьби — у пам'ять про створення у 1893 році Внутрішньої македонської революційної організації. Її члени першими почали боротьбу за існування Македонії у якості окремої держави.

У Лівії 23 жовтня в 2011 році завершилося падіння режиму Муаммара Каддафі. В цей день повстанці вбили багаторічного диктатора, а перехідний уряд проголосив декларацію звільнення Лівії. В пам'ять про ті події вирішили відзначати День звільнення, однак в умовах громадянської війни, яка невдовзі охопила країну, свято втратило своє значення.

У Таїланді 23 жовтня відзначають держане свято День пам'яті короля Рами V (День Чулалонгкорна). Рама V — один з найвизначніших правителів в історії Таїланду, який на межі ХІХ-ХХ провів модернізаційні реформи та зумів зберегти незалежність країни, у той час як її сусіди стали колоніями Великої Британії та Франції.

Яке релігійне свято 23 жовтня

За новим церковним календарем, 23 жовтня вшановують апостола Якова, брата Господнього. Він був одним з учнів Ісуса Христа і належав до групи, яку ще називали «братами Господніми», бо вони були синами Йосифа Обручника від його першої дружини. Апостол Яків був першим єпископом Єрусалимської церкви і головував на Апостольському Соборі 51 року. Він також написав Соборне послання, в якому наголошував на необхідності добрих справ для спасіння. Апостол Яків загинув мученицькою смертю 63 року, коли його скинули з портика храму і вдарили по голові.

За старим календарем, 23 жовтня православні християни вшановуються пам'ять святих отців VII Вселенського собору, а також мучеників Євлампія та Євлампії, брата та сестри, які загинули під час гонінь на християн за часіс римського імператора Максиміана (285-305 роки), і святого Амфілохія, єпископа Володимир-Волинського (помер в 1122 році).

День ангела 23 жовтня

Іменини за новим календарем сьогодні святкують Андрій, Антон, Василь, Юхим, Іларіон, Інокентій, Кирило, Кузьма, Павло, Сава, Сергій, Симон, Степан, Фома, Яків;

Іменини за старим календарем відзначають Андрій, Кирило, Павло, Сава, Антон, Симон, Степан, Василь, Сергій, Кузьма, Фома, Юхим, Іларіон, Інокентій.

Які історичні події стались 23 жовтня

787 — закінчився Другий Нікейський собор християнської церкви, який встановив порядок шанування ікон. Це сьомий за рахунком Вселенський собор і останній, який визнається одночасно православною та католицькою церквами.

1864 — указом російського імператора Олександра ІІ ліквідоване Азовське козацьке військо, яке існувало між Бердянськом та Маріуполем з 1832 року.

1944 — у філіппінській затоці Лейте почалась найбільша морська битва в історії людства, у якій США та їх союзники нанесли нищівну поразку японському флоту. Саме у цій битві Японія вперше використала тактику камікадзе.

1954 — представники Великої Британії, СРСР, США та Франції підписали у Парижі угоду по урегулюванню міжнародного статусу Федеративної Республіки Німеччини, за якими вона змогла стати членом Західноєвропейського союзу і була прийнята в НАТО. 

1956 — в Угорщині спалахнуло повстання проти комуністичного режиму, яке до 11 листопада було придушене радянськими військами.

1990 — Верховна Рада УРСР призначила виконувачем обов'язків голови Ради Міністрів Вітольда Фокіна. Він став останнім очільником уряду радянської і першим прем'єр-міністром незалежної України.

2002 — у Москві під час показу мюзиклу «Норд-Ост» у будинку Театрального центру на Дубровці 40 чеченських бойовиків на чолі з Мовсаром Бараєвим захопили у заручники близько 800 глядачів. В результаті антитерористичної операції були знищені майже всі терористи, але від отруєння газом, який використали силовики, загинули близько 130 заручників.

2008 — Європарламент визнав Голодомор злочином проти людяності і висловив співчуття українському народу.

2011 — Після кількох місяців кровопролитної громадянської війни у Лівії повалено режим Муаммара Каддафі, який правив країною 42 роки.

Хто народився 23 жовтня

1906 — Гертруда Едерле, американська плавчиня, Олімпійський чемпіон (1924), перша жінка, що перепливла Ла-Манш (1926).

1920 — Джанні Родарі, італійський письменник («Пригоди Цибуліно», «Чарівний голос Джельсоміно»).

1940 — Пеле (Едсон Арантес ду Нассіменто), легендарний бразильський футболіст, триразовий чемпіон світу (1958, 1962, 1970).

1989 — Андрій Ярмоленко, український футболіст («Десна» (Чернігів), «Динамо» (Київ), «Боруссія» (Дортмунд), «Вест Гем Юнайтед» (Лондон),  «Аль-Айн» (ОАЕ).

1995 — Jerry Heil (Яна Шемаєва), українська співачка.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Екран незалежності. 10 українських фільмів, які варто переглянути