25% українців вважають, що Україна перебуває під контролем Заходу — КМІС

Дві третини українців (68%) процентів впевнені, що Україна зберігає суверенітет. Ще 25% вважають, що країна перебуває під контролем Заходу, а 7% не визначилися щодо цього питання.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, яке проводилося 17-23 лютого.

Помітно більше вірять у «втрату суверенітету» ті, хто вважає, що Захід втомився від України і хоче натиснути на Україну для поступок. Серед них 36% вважають, що Україна перебуває під контролем Заходу (60% не поділяють цю думку).

Серед же тих, хто вважає, що Захід лишається серйозним союзником України, лише 15% вважають, що Україна переважно втратила суверенітет, а 78% бачать Україну суверенною і здатною ухвалювати власні незалежні рішення.

Соціологи відзначають, що більшість українців завжди (і в 1990-ті, і далі) мали проукраїнську позицію і бачили Україну незалежною державою. Однак у 2016 році в опитуванні КМІС для Фонду «Демократичні ініціативи» 49% опитаних не вважали Україну по-справжньому незалежною державою. Вважали Україну справді незалежною державою — 38%.

Відповідні питання ставилися під час всеукраїнського опитування громадської думки «Омнібус». Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (було опитано 1052 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася урядом.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Дві третини українців підтримують усунення російської мови з офіційного спілкування — КМІС