38 країн закликали суд у Гаазі розслідувати військові злочини Росії

За ініціативою Великої Британії 38 країн звернулися до Міжнародного кримінального суду в Гаазі із закликом розпочати розслідування стосовно російського вторгнення в Україну. Про це повідомив прем'єр Сполученого королівства Борис Джонсон.

«Цілком очевидно, що Путін не може вчиняти ці жахливі дії безкарно», — написав він.

В пресс-службі британського уряду пояснили, що звернення має пришвидшити початок розслідування, яке ініціював прокурор суду Карім Хан. Тепер він зможе негайно приступити до слідчих дій без необхідності очікувати дозвіл  від Палати попереднього провадження.

«Невибіркове застосування Росією сили проти ні в чому не винних мирних жителів під час її незаконного та неспровокованого вторгнення в Україну рівносильне воєнним злочинам, за які путінський режим має нести відповідальність», — наголошується в заяві уряду.

В Лондоні також відзначили, що це найбільше в історії звернення до Міжнародного суду. Звернення підписали: Албанія, Австралія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Канада, Колумбія, Коста-Ріка, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Норвегія, Нідерланди, Нова Зеландія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Велика Британія.

Під час ворожого обстрілу в Харкові загинула співробітниця ОБСЄ