43-й президент США Джордж Буш-молодший на пенсії малює картини й видав уже другу книгу
Getty Images

43-й президент США, 74-річний Джордж Уокер Буш, перекваліфікувався зі світового лідера в художника. Його картини експонуються в Президентській бібліотеці та музеї в Далласі.

Буш видав уже другу свою книгу — «З багатьох — один: портрети іммігрантів з Америки». Його 43 картини та розповіді виставляють у Центрі Буша в Далласі до січня 2022 року.

На відміну від своїх попередників, Джордж Буш не займався громадською діяльністю після того, як залишив пост президента. Однак Буш-молодший поринув у мистецтво. Він пише портрети світових лідерів, а також американських іммігрантів, яких знає особисто.

Джордж Буш живе в Далласі зі своєю дружиною Лорою (74 роки), яка активно займається питаннями захисту прав жінок. Однак подружжя відвідує й своє ранчо.

Буш розповів The Wall Street Journal: «Я люблю колір. Як художник, мене надихає природа і те, як сонце грає з пейзажем. Ми з Лорою проводимо більшу частину часу в Далласі. Але вісім чи дев’ять разів на рік ми дістаємося до нашого ранчо в Кроуфорді, штат Техас».

Після полишення Бушем посади президента Лора та архітектор Девід Хейман створили автономну художню студії за 50 кроків від будинку.

«Я малюю пару годин щодня, переважно вранці. Природа допомагає мені мислити більш просторо. Розкішно квітнуть польові квіти у Крофорді. І є живий дуб, який я люблю малювати» — розповідає Буш.

На ранчо Джордж Буш щодня тренується, любить їздити на велосипеді та грати з собакою Фредді. Природа надихає його на мистецтво, тому щодня пару годин колишній президент присвячує своїм картинам, пише The Wall Street Journal.

У дитинстві Буш не малював. Колишній президент почав серйозно вивчати мистецтво лише на пенсії. Сам Буш не вважає себе великим художником, але визнає, що завдяки мистецтву він відкрив новий світ.

20 квітня колишній політик, який сам себе називає «простим художником», представив 43 нові портрети іммігрантів, що надихають, у Президентському центрі Джорджа Буша в Південному методистському університеті в Далласі.

Збірка «З багатьох — одне: Портрети іммігрантів з Америки» включає портрети зірок спорту, політиків, керівників та повсякденних героїв, яких Буш намалював. Виставка співпадає з випуском нової книги Буша «З багатьох — один: портрети іммігрантів Америки».

Картини — серія з 43 портретів, написаних олією, на яких зображені американські іммігранти. Але зворотний ефект був швидким у соціальних мережах: критики звинувачують експрезидента в лицемірстві через нові картини. Адже саме його адміністрація створила імміграційну та митну службу США, більш відому як ICE, яка боролася з іммігрантами без документів за часів Трампа.

Перша книга Буша була про образи героїчних військовослужбовців та жінок, які служили під час його перебування в Білому домі. Книга має назву «Портрети мужності: данина главнокомандувача воїнам Америки», вона вийшла наприкінці лютого 2017 року і є однією з провідних книг у нехудожньому списку бестселерів.

Реакція критиків

Критиків дивує відносно хороша якість картин Буша. Вони пишуть, що образи передають «тепло й невинність». Буш каже, що його перша книга — чудовий спосіб вшанувати військовослужбовців за їх жертовність у служінні своїй країні.

Без центу за душею. Ексвіцепрезидент США не має роботи та власного будинку