6 грудня в Україні відзначається День Збройних сил України

Сьогодні, 6 грудня, українці відзначають День Збройних сил України (ЗСУ).

Цей день відзначають на національному рівні щорічно 6 грудня — у день ухвалення в 1991 році закону України «Про Збройні Сили України», а 13-го грудня — Концепцію оборони і будівництва Збройних сил України, які визначили основні принципи та напрями розбудови українського війська.

Україна успадкувала від СРСР одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та відносно сучасними зразками озброєння та військової техніки.

Але за понад 20 років незалежності українська армія була майже знищена.

Впродовж десятиліть відбувалися масові скорочення кадрових військовослужбовців, дехто з військових сам у відчаї кидав службу, не бачачи в армії жодної перспективи.

Переломним моментом в історії сучасної української армії стали події 2013-2014 років: Революція Гідності, окупація Криму та частини сходу України. І попри тотальну руїну в армії, підступність ворога, українським військовим вдалося відстояти незалежність батьківщини й захистити власний народ від агресора.

Зараз наша армія відновлює свою боєздатність, а Україна оголосила про свої наміри вступити в НАТО. 

Відповідно до рейтингу Global Firepower Index-2021, Збройні сили України займають 25-те місце серед армій 140 країн світу.

Західні ЗМІ оприлюднили плани Росії щодо вторгнення в Україну

Як святкуватимуть 30-річчя ЗСУ

У Києві, Харкові, Львові, Одесі, Краматорську сьогодні відбудуться урочисті заходи. У межах святкування між цими містами буде проведено телеміст.

У кожному з них відбудуться демонстраційні покази новітніх зразків озброєння та військової техніки, церемонії вручення бойових прапорів та почесних найменувань військовим частинам, нагородження військовослужбовців державними нагородами.

Також заплановані виступи військових оркестрів.

Окрім того, в Одесі пройде церемонія включення до складу Військово-морських сил ЗСУ 2 патрульних катерів типу «Айленд», у Харкові військовим частинам вручать 3 танки Т-64БВ, 10 бронетранспортерів БТР-4Е та 10 броньованих автомобілів «Козак-2М1», 34 одиниці ББКМ «Козак-2М1» урочисто передадуть військовим у Краматорську.

Також у Львові, Києві й Одесі представники ЗСУ отримають у своє розпорядження 15, 13 і 12 одиниць автомобілів HMMWV відповідно.

На Житомирщині Повітряним силам ЗСУ передадуть вертоліт Мі-8 та по одному літаку Л-39, Су-27 і Ан-26.

Євросоюз виділив понад €30 млн для посилення оборони України — Кулеба