«А чому не зелений?». Президент країни отримав неоднозначний подарунок від каратистів

Президент Володимир Зеленський вдруге за тиждень викликав неоднозначну реакцію суспільства своїми «спортивними» візитами під час поїздки регіонами.

Вчора у Кропівницькому Зеленський відвідав обласну СДЮШОР-2, яку реконструюють у межах програми «Велике будівництво». Там він подивився, як проходять тренування дітей у секції карате. Все б нічого, але після завершення показового заняття, як це часто буває, пішли подарунки. Зеленському піднесли диплом почесного першого дану ступеня майстра та іменний чорний пояс з вишитим прізвищем японською.

Душевний порив маленьких спортсменів (а разом з ними великих чиновників) порадувати президента зрозумілий. Втім вручення Зеленському чорного пояса з карате, нехай і символічного, викликало обурення справжніх спортсменів та тих, хто розуміє, яким чином такий пояс можна здобути. Він є найпочеснішим в цьому виді спорту. Чорний колір символізує мудрість і те, що учень так довго займався карате, що його пояс з чистого білого став чорним від часу. Проміжні кольори поясів в карате — жовтий («від поту»), червоний («від крові») та коричневий («від крові, що запеклася»).

Користувачі в інтернеті наголошують, що президент міг би відмовитись від такого неоднозначного подарунка. Адже він знецінює зароблені пояси простими учнями мистецтва карате. «А чому не зелений?», — іронізують в соцмережах. Більш радикальні закликають відібрати у СДЮШОР право роздавати подібні звання та нагороди.

Нагадаємо, що кількома днями раніше через Володимира Зеленського затримали футбольний матч в Кривому Розі. Такий форс-мажор є дуже рідким явищем в професійному футболі. Проте матч Кубка України «Кривбас» — «Черкащина» почався майже з годинним запізненням. Все заради того, щоб голова держави в рідному місті зробив перший символічний удар по м'ячу в матчі відродженого ФК «Кривбас». В Офісі президента затримку пояснили тим, що Зеленського затримала телефонна розмова з госсекретарем США Майком Помпео.