«Або облігації, або емісія. Інших варіантів немає». «Слуги народу» знову критикують проєкт держбюджету

Основне джерело покриття дефіциту держбюджету — облігації зовнішньої держпозики, але наразі на ринку немає для них грошей, каже голова фінансового комітету Верховної Ради та нардеп від «Слуги народу» Данило Гетманцев.

«Тобто або ми платимо шалені ставки і вертаємо нерезидентам все, причому беремо короткі гроші, як це було у першій половині 2019 року. Або ми з вами тоді емісію робимо з Нацбанком. Інших варіантів немає», — каже Гетманцев. За його словами, дефіцит потрібно покривати реальними грошима, але якщо їх немає можна скорочувати програми та працювати над доходами.

Також нардеп заявив, що за його підрахунками, Мінфін «свідомо або помилково» зменшив доходи бюджету на 79,3 млрд грн. Крім того, начебто мають місце і «необгрунтовані видатки» у розмірі 9,6 млрд грн.

«І за рахунок цього ресурсу я пропоную зменшити дефіцит держбюджету до 4,9% (зараз — 6%), збільшити витрати на медицину на 25 млрд грн і профінансувати розвиток промисловості та економіки», — пропонує Гетманцев та додає, що цьогоріч Мінфін подав «огидної якості» проєкт держбюжету. 

Днями перший заступник міністра фінансів Денис Улютін зазначав, що до проєкту держбюджету головні розпорядники коштів бюджету подали пропозицій на загальну суму 1,1 трлн грн. А заступник голови фракції «Слуги народу» Євгенія Кравчук повідомляла про 5000 правок в бюджет, поданих народними депутатами. Також вона додала, що Рада може зібратися для розгляду проєкту у першому читанні 20 жовтня.