Адміністрація Байдена хоче закрити в'язницю в Гуантанамо до кінця його строку
Getty Images

Адміністрація президента США Джо Байдена має намір домогтися закриття в'язниці в Гуантанамо. Про це повідомила прессекретар Білого дому Джен Дженніфер Псакі.

«Безумовно це наша мета і наш намір», — сказала Псакі у відповідь на питання, чи буде закрита в'язниця до кінця строку Байдена.

За словами представника Міноборони США Джона Кірбі, закриття об’єкта підтримує глава відомства Ллойд Остін. «(Міністр) планує бути партнером в цьому процесі», — сказав він.

Адміністрація запустила формальний процес перегляду необхідності утримання в'язниці. Як повідомляють джерела Reuters, указ про закриття Байден планує підписати в найближчі тижні або місяці. Але агентство зазначає, що це не призведе до негайного припинення її роботи.

В’язницю для міжнародних терористів на військовій базі Гуантанамо відкрив президент США Джордж Буш у 2002 році після терактів 11 вересня 2001 року для утримання злочинців, обвинувачених в тероризмі. У 2003 році в Гуантанамо ув’язнили майже 700 осіб.

Тюрму критикують правозахисні організації після численних свідчень про тортури ув'язнених і їх тривале утримання під вартою без пред'явлення звинувачень.

Закриття в'язниці було однією з головних передвиборних обіцянок президента Барака Обами в першу передвиборну кампанію в 2008 році, яке він не зміг виконати.

Протягом свого строку він кілька разів намагався закрити Гуантанамо, проте його дії блокував Конгрес. У роки правління Обами кількість ув'язнених в'язниці скоротилося з 245 до 41 людини.

У січні 2018 року наступник Обами Дональд Трамп підписав указ про безстрокове збереження об’єкта. «Там містяться надзвичайно небезпечні люди, які не повинні повертатися на поле бою», — говорив він.

Зараз в Гуантанамо містяться 40 ув’язнених, і тільки дев’ятьом з них або пред’явлені звинувачення, або винесені вироки, відзначають в ООН. Правозахисники закликають до закриття об’єкта.

План Байдена. Один робочий день – одна тема