Адміністрація морських портів приховала витік нафти у Чорне море  — Держекоінспекція
AgroPolit

Адміністрація морських портів України (АМПУ) приховала розлив нафтопродуктів у Чорному морі. Ймовірно нафта витекла із судна «Аметист», яке перебувало на балансі Морської пошуково-рятувальної служби.

Про це очільник Держекоінспекції (ДЕІ) Андрій Мальований розповів у Facebook.

«Під час надзвичайної ситуації в Чорному морі відбувся розлив нафтопродуктів ймовірно з судна «Аметист». Про це Держекоінспекція дізналася зі ЗМІ, хоча мала б бути проінформована АМПУ згідно з чинним порядком взаємодії між нашими структурами», — заначив держслужбовець.

 

 

Posted by Андрій Мальований on Thursday, November 26, 2020

Представники ДЕІ виїхали до причалу моря. На поверхні води вони помітили плями від нафтопродуктів та сліди сорбенту. Його використовують для їхнього збору.

«Тобто, в АМПУ знали про цей випадок і просто хотіли приховати результати катастрофи!», — написав Мальований.  

Виводити «Нафтогаз» на IPO з «Укрнафтою» не можна — Коболєв

Наразі працівники ДЕІ не мають права самостійно заходити в портову зону. Саме тому вони покладаються на добросовісність портовиків, каже чиновник.

Інспектори вже взяли проби води для лабораторного аналізу.

«За результатами будемо розраховувати збитки та з’ясовувати, хто є власником судна», — підкреслив голова інспекції.

За фактом приховування відомостей про екологічний стан водних ресурсів та недбалого ставлення до посадових обов’язків працівників Чорноморської філії ДП «АМПУ» екологічна інспекція скерувала повідомлення про вчинення кримінального правопорушення до Одеської обласної прокуратури та ДБР.

Нафта досягає найвищої ціни з березня на тлі випробувань вакцин і «перехідного періоду» Байдена