Adobe випустила новий інструмент Photoshop, який допоможе в боротьбі з фальшивими зображеннями

Популярна програма для редагування фотографій від Adobe давно використовується для маніпулювання медіа-контентом. В міру того, як цифрові інструменти стають все кращими, стає все важче відрізнити реальне зображення від «фотошопленого».

Компанія прикладає зусиль, щоб виправити цю проблему. Як повідомляє CNN, у вівторок Adobe оголосила про випуск «бета-версії» інструменту визначення приналежності для Photoshop. Компанія сподівається, що це спонукатиме людей довіряти правдивості зображень, які вони бачать (або, принаймні, робити більш обґрунтовані судження).

Функція є необов’язковою й буде доступна спочатку лише для обраних користувачів. Вона дозволяє редакторам фотографій додавати до зображення детальну інформацію, відому як метадані, яка, по суті, подорожуватиме з нею в Інтернеті. Ця інформація набагато більш докладна, ніж основні деталі, які зараз можуть бути додані до зображень. У ній міститиметься, хто і де створив зображення, ескіз оригінальної картинки та дані про те, як вона була змінена, а також чи використовувались інструменти ШІ для її зміни. Ці дані будуть захищені, і буде зрозуміло, чи були вони підроблені, заявив Adobe.

«Якщо у вас є щось і ви хочете, щоб люди сприймали це як правду, то цей інструмент допоможе вам зробити так, щоб люди вірили», — сказала CNN Business Дана Рао, генеральний радник Adobe.

Реліз є частиною Ініціативи щодо автентичності вмісту, яку компанія висунула для боротьби з дезінформацією та дезінформацією. Adobe розпочала її рік тому разом із Twitter та The New York Times. Спочатку інструмент співвіднесення вмісту буде призначений для публікації зображень у Behance, соціальній мережі, що належить Adobe, для спільного використання творчих робіт. З часом компанія сподівається, що така інформація буде додана до різних типів контенту й широко розповсюджена на платформах соціальних медіа та через медіакомпанії.

«Громадськість повинна зрозуміти, що їм слід бачити ці метадані, якщо вони хочуть довіряти зображенням», — сказав Рао. «І якщо користувачі не бачать їх, вони мають відчути скепсис».

Зусилля Adobe будуть обмежені тим, що особи, які редагують зображення, повинні використовувати метадані добровільно. І компанія не буде першою серед тих, хто намагатиметься популяризувати цей спосіб зробити медіа надійними. Однак у нових метаданих, можливо, більше шансів на успіх, ніж у інших, завдяки поширеності програми. Adobe стверджує, що понад 90% «творчих професіоналів» використовують Photoshop, а 23 мільйони людей використовують Behance. Компанія також має досвід популяризації стандартів цифрового вмісту, таких як PDF.

Хані Фарід, професор з університету в Берклі, який спеціалізується на цифровій криміналістиці та є неоплачуваним радником Adobe з питань автентичності, вважає, що підхід компанії має сенс. На його думку, нововведення робить виробника контенту відповідальним за те, щоб зробити образ надійним, а не змушувати глядача самому розбиратися.

Сівей Лю, професор Університету в Буффало, SUNY, яка також вивчає цифрову криміналістику, вважає, що цей інструмент буде ефективнішим за обмежені метадані, які сьогодні можуть бути пов'язані із зображеннями, якими, на її думку, легко маніпулювати.

Проте, як зазначив Фарід, інструмент співвіднесення вмісту Adobe не може підтвердити правдивість зображення до того, як його буде відредаговано у Photoshop. Над вирішення цієї проблеми працює стартап TruePic, фірма, яка є частиною Ініціативи автентичності вмісту. Нещодавно вона оголосила про співпрацю з виробником чіпів Qualcomm для створення способу безпечного фотографування зображень за допомогою смартфону.

 

Apple презентувала iPhone 12 та iPhone 12 mini. Всі деталі (фото, відео)