Африканець прилетів до України просити притулок і чотири дні чекав у аеропорту без їжі і води

У Львівському аеропорті чотири доби без води та їжі чекав на допуск громадянин Республіки Того. Його не впустили до нашої країни через бюрократичні проблеми. У чоловіка є робоча віза. Точної причини, чому так сталося, чиновники не пояснили.

Врешті Україна депортувала африканця. Чоловік боїться, що на батьківщині влада його стратить з політичних причин, як стратили всю його сім'ю.

Історію іноземця  розповіла  на Facebook українка Тетяна Гойдіна, її доповнило видання bit.ua.

Про подорожнього з Того, який застряг в аеропорту, їй розповіли троє громадян Туреччини. Вони також перебувають там декілька діб в очікуванні депортації.

За їхніми словами, чоловік із Того не мав доступу до питної води та їжі, хоча просив прикордонників просто дати води. За свідченнями лінії підтримки ДПСУ, він має робочу візу, але у в’їзді йому відмовили. Причину чиновники не розголошують, кажуть, «рішення прийнято попередньою зміною».

Робочу візу чоловіку допоміг отримати роботодавець. Роботу африканець знайшов через франкомовні ресурси з вакансіями в Україні.

Він намагався пояснити прикордонникам, що його сім’ю вбили, і якщо він повернеться до своєї країни, на нього чекає страта. Коли у в’їзді в Україну йому відмовили, він попросив біженство.

ДПСУ відмовила подорожньому в поданні на біженство, правозахисники розводять руками.

Гойдіна телефонувала до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, де їй відмовили у допомозі іноземцю.

На гарячій лінії ДПСУ, де вона попросила надати чоловікові доступ до питної води та їжі, їй відповіли, що це не в їхній компетенції. Фіксувати звернення відмовились, бо «не бачать складу порушення з боку працівників аеропорту та ДПСУ».

Також дівчина звернулася до Агентства ООН у справах біженців в Україні, де погодилися передати інформацію у львівський офіс, записати ім’я африканця.

Африканець повідомив, що йому не принципово, де отримати біженство. Проте він прилетів саме в Україну, бо мав робочу візу.

12 лютого о 15:05 Гойдіна повідомила bit.ua, що громадянина Республіки Того посадили на літак, він повертається до Африки.

Прямого рейсу в Республіку Того немає, африканець летітиме через Туреччину. Конфіскований українцями паспорт йому повернуть тільки після прибуття в Африку.

Тетяні вдалося знайти людину, яка працює в аеропорту в Туреччині. Пересадка триватиме одну годину. Працівник відведе хлопця в міграційний відділ, але міжнародні закони не на його користь.

«За конвенцією тільки перша країна може прийняти біженство в людини. Тому якщо Україна відмовила, то шансів майже немає», — пояснює дівчина.

Відділ ООН у справах біженців має ім’я громадянина Того, але, на думку Тетяни, ним уже ніхто не займатиметься.

«Більшість біженців у світі не може перетнути кордони диктаторських країн і сидять у таборах роками. Тут людина сама вирвалася, ми намагалися залучити багато установ, знайшли франкомовних людей. Тобто все готово, не треба їхати до Африки когось визволяти. Але все одно нічого не вийшло»,поділилася думками дівчина.

Контакту з подорожнім, каже вона, майже немає. У хлопця кнопковий телефон.

Уся історія нагадала б фільм «Термінал» Стівена Спілберга, якби не її фінал.

Карантин не перепона. Перекази заробітчан до України в 2020 році виросли на $200 млн