Агресивна «вакцинна дипломатія». Міністр культури припускає, що чутки про небезпеку вакцини AstraZeneca поширює Росія

Чутки про небезпечність вакцини AstraZeneca можуть бути пов’язані з інформаційної кампанією проти неї з боку Росії. В Україні зафіксували лише два випадки серйозних алергічних реакцій від її аналога Covishield, заявляють у партії влади.

Про це сказали міністр культури й інформаційної політики України Олександр Ткаченко у Telegram та голова медичного комітету парламенту Михайло Радуцький («Слуга народу») в ефірі «Свобода слова на ICTV».

Ткаченко написав: «Чутки про відмову від використання вакцини AstraZeneca в Європі можуть бути пов’язані з масовою інформаційної кампанією проти неї з боку РФ. Мета — розчистити фармринок для Спутника V».

«Спутник» досі не схвалений до застосування в Європейському Союзі. На думку міністра, у Кремлі звинуватили у всіх своїх проблемах США та їхніх партнерів. А потім у ЗМІ з’явився «вал інформації» про начебто існуючу небезпеку прямого конкурента «Спутника» — вакцини AstraZeneca.

Дуже схоже на тактику випаленої землі. Інформаційно знищити вакцину-конкурента, щоб потім дотиснути європейських політиків дозволити застосування «Спутника»

Натомість, відмітив міністр, мало хто зважає на відсутність задокументованих летальних випадків внаслідок щеплень вакциною AstraZeneca, а також зв’язку між препаратом і утворенням тромбів. А про це кажуть і у Всесвітній організації охорони здоров'я, і в Європейському агентстві з лікарських засобів.

Ткаченко висловився за перевірку того, з яких джерел з’явилася «інформація про псевдонебезпечність вакцини AstraZeneca» і хто лобіював розповсюдження цих «жахачок» у європейських ЗМІ.

Міністр додав, що сам він почувається добре після першої дози вакцини AstraZeneca (Covishield), від щеплення минуло вже п’ять днів.

Радуцький заявив, що з 53 тис. провакцинованих українців відомо лише про два випадки серйозних алергічних реакцій. Загалом було 300 повідомлень про незначні реакції після імунізаці: почервоніння і несуттєве підвищення температури.

Радуцький зазначив, що в Євросоюзі деякі країни призупинили використання вакцини AstraZeneca, а Таїланд уже поновив після того, як призупинив вакцинацію нею минулого тижня.

Радуцький констатував: «На сьогодні в світі провакциновано вакцинами AstraZeneca або CoviShield загалом 17 млн людей. І ми маємо інформацію в одній чи двох країнах про три випадки тромбоемболії. Це не привід вважати, що вакцина (винна — Прим. ред.). Так, зупиняють, вивчають, але ніхто її не скасовує, не забороняє».

Регулятор ЄС: немає ознак, що вакцина AstraZeneca призводить до утворення тромбів

Агентство Європейського Союзу з лікарських засобів (EMA)  заявило, що «немає жодних ознак» того, що вакцина проти коронавірусу Oxford-AstraZeneca є причиною появи тромбів.

Про це повідомляють Sky News.

Європейське агентство з лікарських засобів проводить оцінку випадків у кожному конкретному випадку і, як очікується, завершить свій огляд у четвер, заявила виконавчий директор EMA Емер Кук.

Огляд розпочався після того, як звіт Норвезького агентства з лікарських засобів виявив випадки утворення тромбів у чотирьох дорослих, яким ввели вакцину проти COVID-19.

Але у вівторок EMA заявила, що «твердо переконана», що переваги вакцини перевищують ризик побічних ефектів.

«Вони (тромби) не з’являлися під час клінічних випробувань, і вони не внесені до списку відомих або очікуваних побічних явищ цієї вакцини» — додала вона.

За її словами, під час клінічних випробувань як вакциновані, так і люди, які отримували плацебо, продемонстрували дуже малу кількість розвитку тромбів.

Таки можна колоти. Європейський регулятор не знайшов ознак того, що AstraZeneca спричиняє тромбоз