Ахметов очолив рейтинг найбагатших бізнесменів України з капіталом $7,6 млрд

Рінат Ахметов зі статком у $7,6 млрд очолив рейтинг найбагатших бізнесменів України. Про це повідомляє «Forbes Україна». 

Згідно з оновленим рейтингом видання, його статки як найбагатшого у списку українських бізнесменів збільшилися з $2,8 до $7,6 млрд. Тепер Ахметов займає 330-е місце в рейтингу найбагатших людей у світі. Найбільші його активи — компанії «Метінвест» ($3,3 млрд) і ДТЕК ($2,1 млрд).

Друге місце посів бізнесмен Віктор Пінчук. З червня 2020 року його статки зросли з $1,4 млрд до $2,5 млрд. З цієї суми $800 млн — нерухомість, $700 млн — гроші, а $500 млн — компанія Interpipe.

Третій у рейтингу — Костянтин Жеваго. Його статки збільшилися з $1,1 млрд до $2,1 млрд. Найбільший актив Жеваго — компанія Ferrexpo ($1,4 млрд).

Також до переліку потрапили Ігор Коломойський ($1,8 млрд), Геннадій Боголюбов ($1,7 млрд), Петро Порошенко ($1,6 млрд) і Вадим Новинський ($1,4 млрд).

Статки Новинського в червні 2020 року «Forbes Україна» оцінювало у $810 млн.

Статки більшості українських мільярдерів значно зросли. І справа не лише в показниках діяльності їхнього бізнесу. Минулої весни інвестори ще не були готові до пандемії, провідні біржові індекси світу суттєво просіли, а нафта деколи коштувала менше нуля. У березні 2021-го нафта б’є річні, а індекси — історичні максимуми.

Багатьом українським мільярдерам допомогло і зростання цін на сталь — за рік вона додала в ціні близько $300 і досягла рівня $700/т.

Юрій Косюк втратив місце в списку мільярдерів через зниження ринкової вартості його ключового активу — МХП. Співвласники «Епіцентру» Олександр та Галина Гереги, хоч і володіють статками понад $1 млрд, не потрапили до списку мільярдерів, оскільки подружжя присутнє в глобальному списку лише тоді, коли їхні спільні статки перевищують $2 млрд.

Син Ахметова придбав у Швейцарії віллу за 1,8 млрд грн — Лещенко