Ахметов придбав найбільшого в Україні виробника коксівного вугілля

Антимонопольний комітет дозволив компанії Рината Ахметова «Metinvest B.V.» набути контроль над дев’ятьма вугільними підприємствами. Серед них  — найбільший в Україні виробник коксівного вугілля «Шахтоуправління «Покровське». Який, тим не менш, як вважає держава, має «невелику присутність на товарних ринках».

Комітет наводить на своєму сайті список суб’єктів, над якими «Metinvest B.V.» отримав контроль. Це, зокрема, ТОВ «Індастріал Коал Холдинг», ПрАТ «Шахтоуправління «Покровське» та інші. АМКУ вважає, що у цих підприємств невелика присутність на товарних ринках (будівництво підприємств енергетики тощо) і тому дав дозвіл компанії Ахметова на процедуру, юридичною мовою, «концентрації».

АМКУ заявляє, що сукупна частка підприємств, які переходять до Ахметова, на ринку коксівного вугілля за підсумками 2016-2019 років становила 11,9% – 23,2%.

Цей ринок комітет вважає імпортоорієнтованим. Частка імпорту коксівного вугілля протягом періоду дослідження становила 66% – 75%. За рахунок видобутку українського коксівного вугілля можливо забезпечити лише близько 20% від загального обсягу потреб споживачів — українських виробників коксу. У будь-якого з учасників ринку, на думку АМКУ, є можливість імпортозаміщення коксівного вугілля в розумні строки та з помірними витратами. Імпортну продукцію комітет назвав більш конкурентоспроможною, ніж вітчизняна.

Виробничі потужності всієї вугільної промисловості України, як констатує комітет, задіяні лише на 69%. Виробничі потужності видобутку коксівного вугілля деяких шахт Міненерговугілля, як вважає АМКУ, суттєво недозавантажені та мають запас використання.

Комітет заявив, що підприємства, які приєднаються до корпорації Ахметова, все ж займають суттєве положення у видобутку коксівного вугілля. Тож компаніям було запропоновано взяти на себе зобов’язання, які б могли усунути потенційно можливий негативний вплив на конкуренцію.

Компанія «Metinvest B.V.» повідомила про готовність взяти зобов’язання не монополізувати ринок.

Комітет запевняє, що у рамках розгляду справи опитав споживачів, експертів і конкурентів на ринку коксівного вугілля. Ключові споживачі коксівного вугілля в Україні нібито запевнили АМКУ, що запропоновані зобов’язання не суперечитимуть їхнім інтересам.

Дозвіл АМКУ — важливий етап в оволодінні Ахметовим коксохімічним ринком. Цей бізнесмен, на думку експертів радіо «Свобода», крок за кроком поглинає металургійну та коксохімічну промисловості України.

Загалом в Україні дванадцять коксохімічних заводів, чотири з яких розташовані на окупованій території. На підконтрольній території залишилось лише вісім, які займаються коксохімією. П’ять із них, за даними ЗМІ, прямо чи опосередковано контролює Ринат Ахметов і його бізнес-партнер по «Метінвесту» політик Вадим Новинський.

Станом на 2019 рік, за даними радіо «Свобода», холдинг Ахметова поглинув п'ять із вісьмох українських «коксохімів».

Тим часом у II кварталі 2020 року український ВВП впав на 11%. Глобальний локдаун потягнув економіку вниз. Гірше було хіба що у 2009 році.