Активісти назвали нардепів-прогульників 2020 року

Хто найбільше прогулював сесії парламенту? Нардепи з парламентської групи «За майбутнє»!

Такі результати оприлюднила громадська організація «Комітет виборців України». Громадські діячі проаналізували відвідування пленарних засідань Верховної Ради фракціями та групами у 2020 році.

За даними КВУ, головними прогульниками Ради стали народні депутати групи «За майбутнє». В середньому впродовж року на пленарні засідання приходили лише половина депутатів групи — 46%.

Також низькі показники реєстрації в нардепів «Опозиційної платформи — За життя». В середньому на засіданнях Ради реєструвалося 53% депутатів партії. У депутатів партії ВО «Батьківщина» показники відвідування — 56%.

Вищі результати в нардепів групи «Довіра» та фракції «Голос». В середньому на засідання приходили 67% нардепів «Голосу» та 68% — «Довіри».

Лідерами за відвідуваннями Ради впродовж 2020 року стали народні депутати зі «Слуги Народу» та «Європейської солідарності». В середньому на засіданнях ВР було зареєстровано 71% депутатів «ЄС» та 72% депутатів «СН».

Голова ВГО КВУ Олексій Кошель так прокоментував результати моніторингу: «У 2020 році на показники відвідування об’єктивно вплинула ситуація із коронавірусом. Проте в розрізі фракцій і груп ВР загальна тенденція не змінилася: депутати одних політичних сил стабільно відвідують пленарні засідання, тоді як інші їх регулярно прогулюють».

Згідно закону, депутатів мають штрафувати на гроші за пропуск пленарних засідань ВР без поважних причин. Однак на практиці це не налякало частину нардепів, які систематично прогулювали засідання парламенту.

Всього у 2020 році відбулося 89 пленарних засідань Верховної Ради України.

Соціологи оприлюднили перелік партій з найбільшою підтримкою на місцевих виборах 21 листопада