Актори «Володаря кілець» оголосили збір коштів на купівлю будинку автора трилогії
Getty Images

Будинок письменника Джона Толкіна в Оксфорді виставлять на продажу. Саме в ньому автор написал легендарного «Володаря перснів». Толкін жив тут з 1930 по 1947 рік.

Щоб зберегти домівку для шанувальників творчості Толкіна, актори, що грали в кіноадаптації твору, розпочинають збір коштів для придбання будинку. Вони хотіли б зробити тут літературний центр, повідомляє СNN.

Кошти планують збирати за принципом краудфандингу. Серед акторів, що виступили з ініціативою, — Ян Маккеллен (Ґендальф) та Мартін Фрімен (Більбо). Свій проєкт вони назвали «Нортмур» — за назвою вулиці, на якій розташований будинок.

Толкін жив в цьому будинку  з 1930 по 1947 рік

Акторам треба зібрати $6 млн. З них $5 млн піде на купівлю будинку, ще $1 млн — на його облаштування. Якщо кампанія вдасться, будинок Толкіна стане першим центром, присвяченим автору фентезі в світу, зазначив Джон Ріс-Девіс, який зіграв улюбленого карлика Ґімлі.

На те, щоб зібрати потрібну суму, у ініціаторів проєкту «Нортмур» є не так вже й багато часу — три місяці. Тому керівник проєкту Джулія Ґолдінг порівнює завдання збору коштів із подорожжю персонажів Толкіна з Рівенделла до гори Ородруїн. «Вона зайняла стільки ж часу. Це надихає нас і дозволяє вірити, що ми можемо це зробити», — каже Ґолдінг.

Якщо ідею вдасться втілити в життя, у будинку відбуватимуться літературні програми для початківців письменників фентезі та фанатів Толкіна.

Голос без помилок. Американка Луїза Глюк отримала літературного «Нобеля»