Акція «SaveФОП» на Майдані. Активісти кажуть, що силовики травмували двох із них, поліція звітує про трьох поранених правоохоронців
УНІАН

Учасники акції протесту «SaveФОП» встановили нові намети на Майдані Незалежності у центрі Києва.  Цьому передувала спроба силовиків демонтувати туристичні намети, які встановили вдень.

Про це повідомляє «РБК-Україна», «Радіо Свобода», Telegram-канал «Профспілкові новини» й учасниця протестів з місця подій.

Нагадаємо, у Києві 15 грудня біля Верховної Ради України та інших органів державної влади розпочалися акцій протесту. У зв'язку з цим правоохоронці посилили заходи безпеки в урядовому кварталі.

Вранці приватні підприємці, учасники руху «SaveФОП», укотре вийшли на мітинг у центрі столиці. Спершу вони розпочали акцію біля Верховної Ради, де учасники вимагали від народних депутатів розглянути і ухвалити законопроєкти щодо спрощеного оподаткування для ФОПів, а також виступали проти запровадження локдауну у січні.

Фото з FB-сторінки Марти Чорній

Потім протестувальники пішли на вулицю Банкову до Офісу президента, де запалили фаєри. Далі вони перемістилися на майдан Незалежності. Учасники протестів спробували встановити намети, а поліцейські заважали їм це робити — розпочалися сутички.

На «Податковому Майдані», поки Верховна Рада готувалась до прийняття держбюджету, як заявляють активісти, силовики «несподівано почали наступ» на них. Поліція, як кажуть підприємці, «атакувала» їх з боку вулиці Інститутської і задіяла світло-шумові гранати.

Після початку демонтажу наметів підприємці почали чинити опір силовикам. Останні, крім іншого, задіяли проти демонстрантів сльозогінний газ.

Анонімне фото з Facebook

Силовики демонтували частину туристичних наметів й на Майдані лишилося два намети. Потім протестувальники принесли та встановили нові, в яких планують лишитися на всю ніч.

Як повідомляє Chas.news з місця подій учасниця протестів Марта Чорній, «зараз поліцію відвели. Силовики вкрали палатки, вибили жінці око, розбили активісту голову й відійшли».

Канал «Профспілкові новини» повідомляє, що, окрім інших травм і госпіталізованих протестувальників, одній жінці, яка брала участь у протесті, поліцейські розбили голову.

Тим часом пресслужба Нацполіції Києва повідомляє, що трьом поліцейським активісти нанесли тілесні ушкодження під час демонтажу наметів на «Податковому майдані».

 

 

Поліція зазначає, що «група нетверезих чоловіків накинулася на поліцейських, у результаті чого троє правоохоронців  госпіталізовані із розбитими  обличчями та забоями».

У повідомленні про проведення акції організатори не вказували про встановлення наметів на Майдані Незалежності у Києві. Поліція цим пояснює їхній демонтаж. Також вона повідомляє, що «за фактом травмування поліцейських під час акції на Майдані Незалежності розпочато кримінальне провадження за ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Встановлюються особи правопорушників».

У Києві відновили рух транспорту вулицею Хрещатик, який був перекритий через мітингувальників.

Вдень о 14:53 станції метро «Хрещатик» і «Майдан Незалежності» зачинили на вхід та вихід через підозру мінування. Про це повідомляє пресслужба КМДА. Вони зачинені вже шосту годину поспіль.

Зараз ситуація у центрі столиці спокійна. Розходяться деякі учасники акції протесту. Станом на зараз на Майдані перебуває близько 200 осіб.

Поліцейські продовжують стежити за порядком у центральній частині столиці. Очевидці з місця подій повідомляють, що силовиків на Майдані все більшає. Їх чисельність вже майже досягла числа ФОПів, які продовжують свій протест за «право на працю» попри напади поліцейських, задіяні гранати, сльозогінний газ і постраждалих.

Протягом дня протести ФОП на Майдані були джерелом новини.

Так, поліцейські повідомили вдень про опіки очей і що під час протестів на Майдані постраждали близько 40 правоохоронців. Мітингувальники, за словами МВС, застосували проти силовиків газові балончики.

У Києві активісти протестують проти заборони підприємницької діяльності під час локдауну. Учасники SaveФОП вимагають скасувати нові карантинні обмеження для малого бізнесу

Нацбанк скасував книгу обліку доходів для ФОПів