Американська авіакомпанія United планує запустити пасажирські перельоти на надзвукових літаках у 2029 році

Американська авіакомпанія United Airlines має намір придбати 15 надзвукових реактивних літаків. Якщо вони відповідатимуть вимогам безпеки, пасажирські рейси планують здійснити у 2029 році.

Новий літак Overture буде випускати компанія Boom із Денвера, яка ще не провела випробування. Угода з United залежить від стандартів безпеки нового транспорту, повідомляє BBC.

Розробники розраховують, що їхній надзвуковий літак розвиватиме швидкість до 1 тис. 805 км/год, тоді як звичайний літак може летіти лише зі швидкістю 900 км/год. На думку виробників, це дозволить скоротити довгі перельоти вдвічі.

Однак надзвукові пасажирські перевезення є причиною двох проблем — шуму та забруднення. Політ на такій швидкості викликає звуковий удар, який чути на землі. Тому літаки змушені летіти повільніше, поки не опиняться над океаном. Також надзвуковий авіатранспорт потребує більше палива.

Представниця Boom Supersonic Кеті Сміт визнала, що їхні літаки потребуватимуть більше палива, але додала, що вони будуть «вуглецево-нейтральними». Також у компанії переконані, що Overture не будуть створювати більше шуму, ніж інший авіатранспорт.

За планом, робочий прототип літака мають представити у 2025 році та випробувати у 2026.

Перші надзвукові пасажирські перельоти припинилися у 2003 році через свою комерційну збитковість, коли авіакомпанії Air France та British Airways відмовилися від Concorde.

У Флориді літак часів Другої світової війни здійснив посадку на пляжі, повному людей