Американське видання оприлюднило розслідування про статки Коломойського в США
УНІАН

Американська газета Pittsburgh Post-Gazette оприлюднила масштабне розслідування оборудок українського олігарха Ігоря Коломойського. Автори розслідування стверджують, що бізнесмен вів у Сполучених Штатах незаконну діяльність.

«Прокурори запевняють, що Коломойський таємно придбав десять інших сталеливарних заводів у невеликих містах від Огайо до Техасу», — пише Pittsburgh Post-Gazette.

Видання зазначає, що отримало сотні раніше закритих судових документів і заяв під присягою, вивчило федеральні звіти про безпеку на робочому місці та результати екологічних інспекцій. Ще автори провели інтерв'ю з майже десятком колишніх співробітників, які працювали на об'єктах, що належать Коломойському і його партнерам.

Які активи знайшли у Коломойського

Найбільша газета американського Піттсбурга пише, що у 2006-2016 роках олігарх та його партнери володіли 13 сталеливарними заводами у США. Їх вони, на думку журналістів, купили за гроші, незаконно виведені з українського «Приватбанку». Ще український олігарх заволодів чотирма офісними будівлями у Клівленді та розкішним готелем на 484 номери.

У 2008 році Коломойський і партнери купили за $81 млн сталеливарний завод на північний захід від Детройта, який колись виготовляв деталі для літаків під час Другої світової війни. Вони також купили за $16,5 млн велику мережу стільникового зв'язку в Іллінойсі. Через два роки вони придбали історичний хмарочос у Клівленді.

До 2011 року Коломойський і його партнери придбали близько дюжини об'єктів нерухомості в Огайо, Західній Вірджинії, Мічигані і Кентуккі. До 2015 року у власності Коломойського і партнерів у США було 13 сталеливарних заводів, п'ять офісних хмарочосів, готель, два офісних парки і закритий завод Motorola із двома вертолітними майданчиками.

Що відомо про обвинувачення Коломойському

Раніше Мін’юст США обвинуватив Коломойського та Боголюбова у використанні незаконно привласнених коштів для придбання офісної багатоповерхівки у Клівленді.

За даними газети, на заводах Коломойського у Сполучених Штатах був низький рівень дотримання техніки безпеки та регулярно траплялися ситуації, коли співробітники отримували травми. Порушення помітили й у дотриманні норм охорони довкілля.

Як пише газета, через погане управління частину заводів закрили, що призвело до втрати робочих місць.

З 2016 року частина сталеливарних підприємств оголосили про банкрутство. У Клівленді два з офісних хмарочосів власники продали з великими збитками. Зараз тільки один зі сталеливарних заводів все ще працює: Felman Production у Західній Вірджинії.

В окремих випадках через порушення у процедурі податкових відрахувань працівники, які отримали травми чи були звільнені, мали складнощі із отриманням належних їм виплат.

Коломойський здійснив фінансові злочини, зокрема відмивання грошей, пише газета. За заявою прокуратури США, більшу частину грошей для купівлі нерухомості Коломойський вкрав у результаті складної афери з «Приватбанком».

Видання зазначає, що розслідування щодо статків Коломойського проводить департамент юстиції США та правоохоронні органи України.

Передісторія

На початку 2019 року ЗМІ написали, що Коломойський є власником істотних активів у США, вартість яких може досягати сотень мільйонів доларів. За даними видання Miami Herald, на скупку тутешніх активів Optima витратила близько $250 млн.

У серпні 2020 року міністерство юстиції США звинуватило Коломойського в розкраданні мільярдів доларів з «Приватбанку», а потім у використанні величезної кількості компаній для відмивання цих грошей у Штатах і в усьому світі.

Держсекретар США Ентоні Блінкен 5 березня оголосив про внесення до санкційного списку Коломойського і членів його сім’ї через причетність до корупції під час перебування на посаді голови Дніпропетровської ОДА в 2014-2015 роках.

У Держдепі при цьому заявили, що у Блінкена є «достовірна інформація» про те, що Коломойський був причетний до значної корупції, перебуваючи на посаді голови ОДА в 2014-2015 роках.

Офіс президента України заявив про вдячність партнерам України за підтримку у боротьбі з олігархами.

Пізніше у ЄС підтримали санкції США щодо Коломойського. Лише після цього, президент Володимир Зеленський прокоментував санкції США проти Коломойського.

На початку 2020 року ЗМІ написали, що Коломойський перебуває під слідством федерального великого журі США за звинуваченням у відмиванні сотень мільйонів доларів у сфері нерухомості. Серед покупок, які вивчає слідство, є згаданий розкішний готель на 484 номери в Клівленді з видом на озеро і 21-поверхова офісна будівля.

5 березня 2021 року США запровадили візові санкції проти Коломойського.

Крім того, Офіс контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США запровадив санкції проти народних депутатів Деркача та Дубінського, а також Костянтина Кулика, Олександра Оніщенка та Андрія Теліженка.

12 березня президент Володимир Зеленський заявив у відеозверненні, що Україна підтримує рішення США щодо санкцій проти колишніх власників «Приватбанку».

«Він повинен порвати з Коломойським». Washington Post пояснили, чому Байден не дзвонить Зеленському