Таємниця краху «Титаніка». Американські вчені припускають, що лайнер потонув через космічну погоду

Вчені з США заявили, що саме геомагнітний шторм міг вплинути на роботу навігаційного обладнання. Історик з Університету Каліфорнії у Сан-Франциско Міла Зінкова опублікувала статтю, згідно з якою причиною зіткнення корабля з айсбергом могла стати космічна погода

Про це повідомляє Королівське метеорологічне товариство (RMS).

У день катастрофи космічна погода спричинила геомагнітну бурю, яка відбувалася в північній Атлантиці на момент трагедії. Буря була «помірної» чи навіть «високої» інтенсивності, вважає кліматолог з США. Зінькова вважає, що під впливом бурі екіпаж неправильно розрахував курс, який привів його до айсбергу. Деякі найближчі кораблі не почули сигнал SOS: дослідник вважає, що це сталося також через вплив космічної погоди.

Експерт: кораблі не почули сигнал SOS через космічну погоду / Інфографіка RMS   

«Космічна погода залежить від поведінки Сонця, природи магнітного поля, атмосфери Землі та нашого розташування в Сонячній системі. […] Магнітні поля, випромінювання, частинки та речовини, які виділяє Сонце, можуть взаємодіяти з магнітним полем Землі та верхніми шарами атмосфери та впливати на космічну погоду», — повідомляють у метеорологічному департаменті Уряду Великобританії.  

Космічна погода могла спричинити зіткнення корабля з айсбергом / NASA

«Титанік» — британський трансатлантичний пароплав, на момент введення в експлуатацію був найбільшим судном у світі. В ніч з 14 на 15 квітня 1912 року під час першого рейсу з Саутгемптона до Нью-Йорка затонув у північній Атлантиці, зіткнувшись з айсбергом.

За кілька годин до аварії навігаційне обладнання корабля попередило про декілька айсбергів по курсу. Проте, капітан вирішив не зменшувати хід і лише злегка змінити курс.Трагедія забрала щонайменше 1 496 життів, вижили 704. 

Читайте також: У Києві з’явилися власні дорожні метеостанції.