Американський уряд оприлюднив короткий звіт про існування НЛО
Getty Images

Американські спецслужби не знайшли жодних доказів того, що невідомі літаючі об'єкти (НЛО), які спостерігали пілоти військово-морського флоту в останні роки, були інопланетними космічними кораблями. Але вони пишуть, що не виключають цього, повідомляє The Guardian.

Чиновники не можуть пояснити дивні об’єкти в небі, які викликають здивування у американських військових та наукових установ, повідомляє New York Times. Видання посилається на інформацію вищих посадових осіб адміністрації, обізнаних з результатами довгоочікуваної оцінки уряду цих явищ.

Доповідь стосується більше 120 випадків спостереження НЛО за останні 20 років. За словами чиновників, переважна більшість з них не є апаратами американських військових чи іншими урядовими технологіями.

Цей висновок виключає можливість того, що пілоти військово-морського флоту, які складали звіти про повітряні явища, потенційно натрапляли на технології ініціатив уряду США, які він намагався приховати.

Це рішення стосується «єдиної остаточної знахідки» в досі засекреченому звіті з розвідувальними даними. Незасекречена версія звіту, яку чиновники передадуть Конгресу до 25 червня, міститиме «кілька інших доведених висновків».

«Вищі посадові особи, проінформовані про дані розвідки, визнавали, що неоднозначність висновків означає, що уряд не може остаточно виключити теорії про те, що явища, що спостерігаються військовими пілотами, можуть бути інопланетними космічними кораблями», — пише New York Times.

Аналіз визнав, що багато деталей звітів важко пояснити. Наприклад, неясно, як об'єкти в небі прискорювалися й змінювали напрямок.

Одна з потенційних теорій, що НЛО насправді були повітряними кулями чи чимось подібним, не підходить у деяких випадках. Адже змінювалася швидкість вітру під час спостережень, зазначають автори звіту.

У звіті про НЛО також розглядалися інциденти, в яких брали участь невідомі кораблі та іноземні військові сили.

Чиновники вважають, що «принаймні деякі» спостереження американських пілотів могли бути експериментальною технологією держави-конкурента, ймовірно, Китаю чи Росії.

Розвідка та військові чиновники визнали, що ці спостереження не стосувалися американських технологій, і побоювалися, що Росія чи Китай можуть «експериментувати з гіперзвуковою технологією».

Контекст

Протягом майже двох десятиліть ставлення до НЛО в США повільно змінювалося. В Штатах ця тема перейшла з маргінальності до мейнстріму, навіть колишній президент Барак Обама висловлював думку про потенційне існування об’єктів.

2021 рік приніс перші серйозні обговорення невідомих літаючих суден. У червні Пентагон має випустити довгоочікуваний звіт про те, що він знає про НЛО, і хвилювання з приводу цього розголошення підживлене безліччю свідків, які висловились, щоб поділитися своїм досвідом із 60-хвилинним новинним шоу в травні.

У травні Обама був серед багатьох громадських діячів, які висловили свої думки щодо НЛО та звіту Пентагону.

«Є кадри та записи об'єктів у небі, ми не знаємо точно, що це було, ми не можемо пояснити, як вони рухались, їх траєкторію. Щодо них нема моделі, яка їх би легко пояснила. Отже, ви знаєте, я думаю, що люди все ще серйозно ставляться до спроб розслідувати та з'ясувати, що це таке», — сказав Обама в інтерв'ю CBS.

В останні роки уряд США опублікував серію власних відеороликів, що демонструють НЛО, в тому числі кадри з військово-морського винищувача F-18, який виявив довгастий предмет, що пролітав небом поблизу Сан-Дієго в 2004 році.

Цього квітня фотографії та відеозаписи, зроблені військово-морським персоналом, потрапили в Інтернет. На них є предмети трикутної форми в небі. А в травні військові показали кадри, на яких видно овальний літаючий об'єкт біля військово-морського корабля в Сан-Дієго.

У 2007 році міністерство оборони США запустило «Розширену програму ідентифікації аерокосмічної загрози» для розслідування НЛО. Дії уряду були настільки закритими, що громадськість дізналася про це лише через 10 років, після розслідування New York Times.

Однак у міру поширення офіційно опублікованих кадрів зростали вимоги до прозорості з боку громадськості та політиків, що змусило ЦРУ опублікувати тисячі документів про НЛО у січні 2021 року.

Аресібо і компанія. Славетні астрономічні інструменти, що стали історією