Американсько-китайська «торгова війна» коштувала США до 245 тис. робочих місць
NPR

«Торгова війна» президента США Дональда Трампа з Китаєм призвела до втрати американцями 245 тис. робочих місць. Але поступове зменшення тарифів з обох сторін сприятиме зростанню та створенню нових 145 тис. робочих місць до 2025 року.

Про це говорять автори дослідження, яке замовила Американсько-китайська ділова рада (USCBC). Група представляє великі американські компанії, що ведуть бізнес у Китаї.

Вона заявила Reuters, що дослідження Oxford Economics також включає сценарій ескалації. Він передбачає, що жорстке роз'єднання двох найбільших економік світу може скоротити ВВП США на $1,6 трлн протягом наступних п'яти років. Це може призвести до скорочення 732 тис. робочих місць у США до 2022 року та втрати 320 тис. місць до 2025 року.

Дослідження опублікували за кілька днів до вступу на посаду обраного президента Джо Байдена. Він обіцяє «великий аналіз» торгової політики США. Байден консультуватиметься з колегами по Демократичній партії щодо «каральних» митних ставок США, накладених Трампом. Політик заявив, що не планує негайних змін до «тарифів Трампа», але заявив, що разом із союзниками і тиснутиме на Китай, щоб той змінив свою торговельну поведінку.

За підрахунками дослідження, експорт США до Китаю підтримує 1,2 млн робочих місць у США, а китайські транснаціональні компанії безпосередньо наймають 197 000 американців. Між тим американські компанії інвестували в Китай $105 млрд у 2019 році.

«З урахуванням прогнозу, що протягом наступного десятиліття Китай забезпечить приблизно третину світового зростання, підтримка ринкового доступу до Китаю стає все важливішою для глобального успіху американського бізнесу», — підсумували автори дослідження.

Уряд США планує додати дві найдорожчі китайські фірми до «чорного списку»