Ангела Меркель пояснила, чому не запросила Україну в НАТО у 2008 році

Ангела Меркель, колишня канцлер Німеччини, дала журналісту Der Spiegel велике інтерв'ю вперше з дня своєї відставки. Chas News зібрав основні тези.

Чому Меркель була проти вступу України до НАТО у 2008 році

Колишня канцлер заявила, що у 2008-му Україна була «дуже розколота політично між Януковичем та Ющенком». Також Меркель додала, що це не була внутрішньо демократично стабільна країна.

Окрім цього, канцлер пояснила свою позицію ставленням володимира путіна.

«Я зовсім не поділяю його уявлення про те, що цілий Захід є його ворогом, що його постійно принижують. Але я знала, як він думає, і що він бачить це саме так. Я не хотіла його провокувати», — каже Меркель.

Засудження російського вторгнення в Україну

Також колишня канцлер заявила, що повномасштабна війна росії проти України є великою помилкою та заявила, що цьому порушенню міжнародного права немає виправдання.

«Путін хоче знищити Європу. Він хоче знищити Європейський Союз, тому що бачить у ньому перший щабель до НАТО», — каже Меркель.

Вона також додала, що замислюється, чи можна було зробити більше, щоб запобігти трагедії в Україні. Меркель зазначила, що не може дорікнути собі у недостатньому старанні.

Меркель не буде вибачатися за свою політику щодо росії

Ексканцлер заявила, що вважає виправданими попередні спроби вирішити російсько-український конфлікт за допомогою дипломатії.

«Дипломатія сама по собі не є помилкою, якщо вона не працює. Я не вважаю, що повинна сказати: «Це було неправильно», — і тому не вибачатимуся», — пояснила Меркель.

Однак колишня канцлер визнала, що реакція на анексію Криму мала бути жорсткішою.

Також Меркель заявила, що ніколи не була «наївною» і не думала, що путіна можна змінити через торгові відносини. Однак ексканцлер вважає, що не можна було просто ігнорувати росію.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ангелу Меркель провели з посади під панк-рок та смолоскипи (фото, відео)