Ангелу Меркель провели з посади під панк-рок та смолоскипи (фото, відео)
Getty Images

Ангелі Меркель, яка залишає посаду канцлера Німеччини, влаштували урочисту церемонію прощання. Вона відбулась ввечері 2 грудня в Берліні у дворі міністерства оборони.

Про це повідомляє DW.

Військова церемонія мала назву «Велика вечірня зоря». Традиція поводити її почалась ще у XVI столітті. Вона є найвищою даниною поваги, яку збройні сили Німеччини можуть віддати цивільній особі. Її зазвичай проводять для вшанування федеральних канцлерів, президентів та міністрів оборони під час їхнього звільнення з посад.

Церемонія завжди проходить увечері, під час неї запалюють смолоскипи.

Також традиційно виконують кілька музичних композицій.

За бажанням самої Меркель окрім християнського гімну XVIII століття «Великий Боже, ми славимо тебе» оркестр Бундесверу виконав кілька композицій її молодості.

Ними стали Für mich soll's rote Rosen regnen («Для мене проллється дощ із червоних троянд») актриси та співачки Гільдеґард Кнеф та хіт 1970-х років Du hast den Farbfilm vergessen («Ти забув кольорову плівку») Ніни Гаґен, панк-рок виконавиці з колишньої НДР.

Меркель пояснила, що пісня Ніни Гаґен асоціюється в неї з юністю. Крім того, це пісня не просто з колишньої НДР, а з Передньої Померанії, від якої політик багато разів обиралася до Бундестагу.

Ангела Меркель стала канцлером Німеччини у листопаді 2005 року у віці 51 року. Вона провела на посаді чотири терміни, тобто 16 років. Восени 2021 року Меркель заявила, що більше не балотуватиметься.

«Ці 16 років на посаді канцлера були сповнені подіями та викликами. Вони були викликом для мене як для політика, так і людини. Але саме завдяки їм я відчула, що  реалізувала себе», — сказала у прощальный промові Меркель.

Ангелу Меркель під час візиту до пташиного парку атакував агресивний папуга. Вона відреагувала дуже емоційно (фото)