АМКУ не отримав достатніх доказів змови щодо формування цін службами таксі під час локдауну
Pixabay

У квітні 2021 року до Антимонопольного комітету України (АМКУ) надійшло чимало скарг щодо підвищення цін на таксі компаніями Uber, Bolt та Uklon після того, як міськрада дозволила користуватись громадським транспортом лише за наявності спецперепусток.

АМКУ дослідив доцільність підвищення цін на таксі в столиці під час локдауну. Олексій Хмельницький, голова Київського обласного територіального відділення АМКУ, розповів у коментарі Chas News про попередні результати дослідження.

«Дослідження ще триває, оскільки оператори послуг таксі надають інформацію із запізненням, а деякі взагалі не отримують пошту. Наприклад, офіс компанії Bolt знаходиться в Естонії. Попередні висновки такі: ринок дійсно конкурентний і достатніх доказів змови щодо формування цін компаніями ми не отримали», — наголосив він.

Літаюче таксі в Європі може почати возити пасажирів вже у 2024 році

На думку Хмельницького, ринок перевезень потребує законодавчого регулювання, адже офіси найбільших компаній, які надають послуги з організації перевезення пасажирів, знаходяться за кордоном і «не несуть відповідальність майже ні за що».

«У своїх відповідях компаніі зазначили, що тариф формується автоматично програмою в залежності від попиту. Якщо попит великий — тариф піднімається, щоб більше машин погодились під’їхати на замовлення», — додає голова Київського обласного територіального відділення АМКУ.

Водночас Антимонопольний комітет встановив ознаки порушення Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції». На деяких платформах чи застосунках ціна збільшується в кінці поїздки. Хмельницький запевняє, інколи ціна за послуги змінюється без жодних причин і попереджень.

«Це питання (підвищення цін без попередження — Прим. ред.) зараз вивчається. У більшості компанії відповіли, що тарифи не змінювали. Остаточні висновки будуть опубліковані додатково», — підсумував він.

Chas News повідомляв, що Антимонопольний комітет досліджує ціни на таксі у Києві під час локдауну. 

Корки на дорогах, порожнє метро і таксі в 2-3 рази дорожче — в Києві почався локдаун