Апеляційний суд Києва скасував заочний арешт Януковича за одною зі справ
Getty Images

Київський апеляційний суд 16 листопада скасував заочний арешт для експрезидента Віктора Януковича за одною зі справ проти нього, частково задовольнивши клопотання його захисту.

Суд скасував рішення Печерського суду від 12 травня, який задовольнив клопотання слідства про заочний арешт Януковича.

Матеріали справи судді направили для розгляду до суду першої інстанції.

Передісторія. Заочне слідство у справі Януковича

Печерський райсуд Києва 12 травня задовольнив клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу Януковичу у вигляді тримання під вартою у справі про розстріли на Майдані.

Перед цим, 4 травня, Печерський суд ухвалив рішення про заочний арешт підозрюваного, позбавленого звання президента України, у справі про узурпацію влади.

Адвокат Януковича Віталій Сердюк вважає, що це рішення суду «засноване на сфабрикованих прокуратурою матеріалах і є незаконним».

Експрезидента Януковича звинувачують в узурпації влади шляхом тиску на Конституційний суд, який у 2010 році визнав неконституційною реформу Основного закону від 2004 року. Вона обмежувала повноваження президента та робила Україну парламентсько-президентською республікою.

Окрім того, 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винним у державній зраді і пособництві у плануванні, підготовці, розв’язуванні й веденні агресивної війни і засудив його до 13 років позбавлення волі заочно. Водночас суд визнав чоловіка, позбавленого звання президента, не винним у пособництві в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.Прокуратура просила засудити Януковича до 15 років позбавлення волі.

Захисники Януковича подали щонайменше п’ять апеляційних скарг на вирок Оболонського районного суду Києва. Потім вони подали ще кілька скарг на ухвали цього ж суду, який відхилив заяви захисників.

Янукович назвав вирок «незаконним». Він заперечує свою провину в цих і в усіх інших інкримінованих йому злочинах. Вирок не набрав чинності, тому що був оскаржений.

Янукович виїхав із України в лютому 2014 року після розстрілів активістів силовиками на Майдані. Наразі він переховується в Росії. Втікач визнаний Верховною Радою таким, що самоусунувся від виконання своїх конституційних повноважень, а згодом позбавлений звання Президента України спеціальним законом.

Знайомі обличчя. ОПЗЖ зробила ставку на «донецькі кадри»