Апеляційний суд Нью-Йорка розглядатиме першу в світі справу про права слонів
PIX11

4 травня Апеляційний суд Нью-Йорка погодився розглянути справу про habeas corpus слонихи Хеппі.

Адвокати вимагають визнання основного права тварини на тілесну свободу та переведення її до притулку для слонів.

Громадська організація Nonhuman rights project вважає слониху своїм клієнтом. Вона називає її «автономною нелюдською твариною, (здатною) до складного пізнання, яку ув'язнили в зоопарку Бронкса протягом чотирьох десятиліть». Тварину звати Хеппі (англ. «щаслива»).

«Вперше в історії вищий суд будь-якої англомовної країни розглядатиме справу habeas corpus, порушену від імені когось іншого, крім людини» — констатують правозахисники.

У 2018 році організація подала клопотання про видачу habeas corpus від імені Хеппі. Хеппі стала першим слоном у світі, щодо якого суд провів слухання для встановлення законності її ув'язнення. Після кількох днів слухань суд першої інстанції «із жалем» відхилив клопотання Хеппі із посиланням на попередні судові рішення. Рішення розглядатиме Апеляційний суд.

Справу Хеппі з самого початку підтримували провідні вчені, філософи, дослідники habeas corpus, юридичні експерти, теологи та широка громадськість у Штатах і світі.

Організація почала боротьбу за «нелюдські» права у Нью-Йорку вісім років тому. Нині вона збирає підписи під петицією за звільнення Хеппі із «п’ятого найгіршого зоопарку для слонів у країні».

«Ми раді, що Апеляційний суд визнав надзвичайно важливе суспільне значення справи Хеппі і сподіваємося, що вона незабаром стане першим слоном і нелюдською твариною в США, що має  право на тілесну свободу, визнану судом» — підсумували правозахисники.

Як ми писали раніше, українські зоозахисники вимагають від влади прийняти законопроєкти про заборону хутрових ферм, цирків із тваринами, а також покласти край тестуванню косметики на тваринах та іншій жорстокості.

Принца Ліхтенштейну звинуватили в убивстві найбільшого в ЄС ведмедя