Апеляційний суд вчетверте не дозволив «Ріфмастеру» вийти з СІЗО
УНІАН

10 лютого 2021 року Апеляційний суд Києва ухвалив залишити рішення суду першої інстанції щодо військовослужбовця Андрія Антоненка («Ріфмастера») без змін.

Перед цим 19 січня Шевченківський суд Києва подовжив запобіжний захід щодо Антоненка у вигляді утримання під вартою строком на два місяці.

Апеляційна скарга захисту вимагала скасувати його на підставі зменшення ризиків. Захист зазначав, що Антоненко як підозрюваний не переховуватиметься від суду закордоном. На підтвердження співробітникам Міграційної служби України передали закордонні паспорти Антоненка.

«Ми офіційно анулювали закордонні паспорти Андрія, щоб раз і назавжди усунути нікчемний аргумент прокурора  мовляв, є закордонні паспорти, отже є загроза втечі»,  повідомив представник сторони захисту Андрій Маслов.

Антоненка пропонували взяти на поруки, як це кількома днями раніше відбулося з іншим підозрюваним  ветераном Вікторією Котеленець («Фортуною»). Персональні гарантії судові надавали екснардепи Андрій Тетерук та Оксана Корчинська, чинні народні депутати Марія Іонова («ЄС») та Єгор Чернев («СН»), а також пресофіцер ССО Олексій Нікіфоров.

«Судді були на диво чемними і коректними. Демонстрували увагу до аргументів сторін, проте питань не ставили. Задовольнили усі клопотання захисту, навіть ті, що викликали протести прокурора і начальника конвою. Зокрема, дозволили Андрію перебувати під час судового засідання разом із адвокатами. Але на цьому і скінчилося», — повідомив Маслов.

Захист наголошував, що підозрюваний не може нести відповідальність за нездатність суду розглядати його справу у відповідності до закону: «У нас за шість місяців відбулося лише 11 засідань і досліджено тільки три томи слідчої справи з 26. Такими темпами Антоненко сидітиме до 2024 року»,  зазначив Маслов.

Рок-музикант та військовослужбовець ССО Андрій Антоненко, волонтер Юлія Кузьменко та військовий фельдшер Яна Дугарь проходять як обвинувачені у причетності до вибуху, внаслідок якого 20 липня 2016 року загинув журналіст Павло Шеремет.

12 грудня 2019 року слідчі Нацполіції України повідомили їм про підозру.

Як писав Chas News, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков оголосив про затримання підозрюваних Антоненка, Кузьменко та Дугарь навіть раніше за звернення Генпрокуратури до суду. Згодом він повідомив про «успішне» розкриття злочину на брифінгу за участю Президента України Володимира Зеленського та Генерального прокурора Руслана Рябошапки.

«Справа Антоненка є суто політичною — без кінця і дна» — Леонід Маслов

Пізніше Яну Дугарь звільнили з-під домашнього арешту під заставу. Лише за пів року тримання під вартою Юлії Кузьменко її запобіжний захід замінили на цілодобовий домашній арешт.

Андрій Антоненко перебуватиме в СІЗО щонайменше до 2 квітня 2021 року.

Справа Антоненка — «помилка 404» правоохоронної системи