Apple найняла фірму, щоб утилізувати старі айфони і айпади. Натомість підрядники їх вкрали

Apple подала позов до партнера з ресайклінгу за перепродаж понад 100 000 iPhone, iPad та годинників, які мали бути демонтовані та перероблені.

Apple судиться з колишнім партнером з переробки GEEP Canada, який зараз є частиною Quantum Lifecycle Partners. Причина позову — фірма нібито викрала й перепродала щонайменше 103845 iPhone, iPad і годинників, які Apple дав завдання розбирати й переробляти. «Щонайменше 11766 фунтів пристроїв Apple залишили приміщення GEEP неушкодженими — факт, який підтвердив і сам GEEP», — йдеться в частині скарги Apple, яку повідомило видання The Logic.

Як пишуть у звіті The Logic, з січня 2015 року по грудень 2017 року компанія Apple надіслала компанії з Онтаріо, що займається переробкою (ресайклінгом), понад 500 000 iPhone, iPad і Apple Watches. Коли компанія Apple провела аудит, виявила, що 18% цих пристроїв все ще підключені до Інтернету через стільникові мережі. Ця статистика не враховує пристрої Apple без стільникового зв’язку, тож, можливо, спритники перепродали ще більше гаджетів.

Apple прагне отримати як мінімум $22,7 млн компенсації від свого колишнього партнера. Утилізаційна компанія заперечує всі протиправні дії, але підтверджує, що мала місце крадіжка. Переробники подали позов як третя сторона, в якому стверджують, що троє працівників украли пристрої самостійно. Apple не погоджується, стверджуючи, що ці працівники насправді були вищим керівництвом цієї самої фірми, повідомляє The Logic.

Минулого року людство викинуло рекордну кількість електронних відходів — загалом 53,6 млн метричних тонн телефонів, комп’ютерів, побутових приладів та іншого обладнання. Як і інші технологічні компанії, Apple намагається вдосконалити свою екологічну практику, впроваджуючи власну переробку за допомогою роботів-розбирачів Daisy та Dave. Вони призначені для ресайклінгу компонентів iPhone, за які традиційні переробники не беруться.

Однак компанія все ще покладається на інших партнерів для вилучення цінних матеріалів із використаних пристроїв. З 2015 по 2018 рік GEEP Canada був одним із них. Реконструкція та перепродаж пристроїв також була частиною бізнесу GEEP. Хоча компанія пропонувала кілька послуг з управління електронними відходами в той період, вона також чітко заявила на своєму вебсайті, що її місія полягає в тому, щоб «заохочувати повторне використання, коли це можливо».

«Продукція, направлена на переробку, непридатна до продажу споживачам»

Але, з точки зору Apple, перепродаж цих пристроїв не був би нормою. Те, що товари можна було перепродавати на сірому ринку, не означає, що вони відповідають стандартам якості або безпеки компанії Apple. «Продукти, відправлені на переробку, більше не підходять для продажу споживачам. І якщо пристрої відновити з підробленими деталями, це може спричинити серйозні проблеми з безпекою, включаючи дефекти електрики або акумулятора», — повідила компанія виданню The Verge

Apple подала позов у січні 2020 року, але про крадіжки стало відомо з 2017 року. З 2018 року Apple не працює з GEEP Canada.

 

Європейське космічне агентство стурбоване зіткненням сміття на орбіті