Дуров повідомив про вимогу Apple видалити три білоруських Telegram-канали

Apple зажадала від Telegram заблокувати три білоруських канали, де викладають особисті дані силовиків.

Засновник сервісу Павло Дуров повідомив про це й додав, що він вважав би за краще зберегти канали, але Apple «не залишає особливого вибору» для Telegram.

«Apple вимагає, щоб ми закрили три канали, в яких жителі Білорусії розкривають особистості своїх гнобителів», — так дослівно повідомив Дуров в своєму каналі. За його словами, американську компанію турбує те, що публікація особистої інформації «співробітників правоохоронних органів і пропагандистів може спровокувати насильство».

«Я вважаю, що ця ситуація ні чорна, ні біла, і волів би залишити канали, — написав Дуров. — Але зазвичай Apple в подібних ситуаціях не залишає особливого вибору для таких додатків, як Telegram».

Він припустив, що в кінцевому рахунку ці Telegram-канали, швидше за все, виявляться недоступними на пристроях з операційною системою iOS, створеної Apple.

На канали, назви яких виклав Дуров, підписані в цілому 94 000 користувачів. Вони називаються «Каратели Беларуси», «Чат группы Каратели» и «ВСЕ НАРУШЕНИЯ!».  Аудиторія найменшого трохи перевищує 1000 користувачів, у найпопулярнішого каналу — більше 73 000 підписників. Там викладаються особисті дані білоруських силовиків, чиновників, суддів, а також учасників провладних акцій.

Компанія Apple дала суперечливе спростування слів Дурова про вимогу блокування каналів

Компанія стверджує https://tjournal.ru/tech/221326-apple-zayavila-chto-ne-trebovala-udalit-telegram-kanaly-i-rasskazala-o-sodeystvii-so-storony-durova, що просто передала в Telegram скарги користувачів і команда месенджера пообіцяла провести перевірку. За фактом же Apple висуває вимоги «негайно видалити інформацію, що розкриває особисті дані і заблокувати контент, націлений проти конкретних людей». Єдина можливість видалити таку інформацію і запобігти її публікації в майбутньому — заблокувати канали, про що і заявив Павло Дуров.

У відповідь білоруси створили петицію (http://chng.it/VhbJq9x7Bt) із закликом до Apple не блокувати згадані Telegram-канали.