Арахамія розповів, що буде, якщо українці на референдумі не підтримають договір з рф

Питання закріплення позаблокового нейтрального статусу, про що ведуться перемовини з рф, має бути винесене на всеукраїнський референдум.

Про це в ефірі національного телемарафону заявив Давид Арахамія, голова української переговорної делегації.

«Якщо буде підписаний такий договір, коли ми його виточимо, повністю будемо розуміти, що Україна максимально захищена... Наступним завданням буде внесення змін до Конституції України щодо позаблокового, нейтрального статусу. Для того, щоб це зробити, ми хочемо провести референдум, тобто це вирішуватиме український народ, а не політики», — розповів він.

При цьому, якщо на референдумі українці не підтримують положення щодо нейтрального статусу України, договір з рф не матиме юридичної сили.

«Можливо, ми тоді чи повернемося до стану війни, чи повернемося до нових перемовин і вирішуватимемо це якимось іншим шляхом», — пояснив Арахамія.

Що ж до умов договору про нейтральний статус та гарантії безпеки Україні, то в українській редакції документу прописано, що росія як держава-гарант не зможе заблокувати надання військової допомоги Києву у разі агресії.

Арахамія наголосив, що Італія, Німеччина та Туреччина погодились надати гарантії безпеки України, а з США та Великою Британією переговори ще тривають.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Арахамія заявив, що росія усно погодилася на пропозицію України, окрім Криму