«Ашан» в рф надсилає «гуманітарку» окупаційним військам в Україні — ЗМІ

Російський «Ашан» з початку повномасштабного вторгнення постачав товари для російських військових на окупованих територіях України. Про йдеться у спільному розслідуванніThe Insider, Le Monde та Bellingcat.

Постачання військовим позиціонувалося як «гуманітарна допомога», однак включало лише «товари для чоловіків»: чоловічі шкарпетки та футболки, запальнички, цигарки, станки для бритв тощо.

Ця «гуманітарна допомога» складалася як із товарів зі складів «Ашан» та товарів, зібраних волонтерами на території магазинів мережі у різних регіонах рф. У деяких регіонах поставки організовувалися за безпосередньої взаємодії з місцевими органами влади. 

У розслідуванні наголошується, що згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів вважається лише допомога мирному населенню. Підтримка однієї з воюючих сторін може підвести «Ашан» під санкції і призвести до відходу компанії з РФ.

Журналісти припускають, що поставкою товарів на окуповані території займалася і мережа гіпермаркетів «Леруа Мерлен», яка разом з «Ашан» належить до одного холдингу. Так, у грудні у мережі розмістили відео з Маріуполя, де можна побачити, як члени «Молодої Гвардії Єдиної росії» розвантажують однакові ящики з фірмовим знаком «Леруа Мерлен».

Крім постачання товарів, «Ашан» допомагав військкоматам набирати мобілізованих з-поміж своїх співробітників. Компанія збирала і передавала дані про своїх співробітників, а після оголошення мобілізації прямо на робочому місці працівникам вручали повістки та пропонували звільнитися.

Російське керівництво «Ашана» від коментарів відмовилося, а у прес-службі французького «Ашана» заявили, що компанія перебуває «поза політикою і жодною підтримкою військовослужбовців не займається».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Як відправити посилку з України в Польщу і навпаки: інструкція