Авіаційний безвіз. Україна та Європейський Союз уклали угоду про «відкрите небо»
Unsplash

Під час саміту в Києві Україна та ЄС уклали Угоду про єдиний авіаційний простір.

Це означає, що європейські авіакомпанії зможуть літати в будь-які аеропорти України, а українські — у всі аеропорти країн Євросоюзу, повідомляє BBC.

З української сторони угоду підписав Денис Шмигаль, прем'єр-міністр, зі сторони ЄС — Жозеп Боррель, голова дипломатії Євросоюзу, та Томаш Менцин, посол Словенії в Україні.

У Євросоюзі зазначають, що одним з наслідків підписання угоди має бути поява в Україні нових лоукост-авіаліній. Це дозволить знизити ціни на квитки.

«Це означає, що, починаючи від дати підпису, європейські авіалінії зможуть відправлятися на будь-яке українське летовище й навпаки. Без жодних обмежень. Це величезний крок у напрямку зміцнення наших зв'язків, який забезпечить ще тісніші контакти між людьми», — заявив Жозеп Боррель в інтерв’ю «Радіо Свобода».

За його словами, Україна та ЄС працюватимуть, щоб держава  впровадила авіаційні правила ЄС у таких галузях, як безпека польотів, управління повітряним рухом, чесна конкуренція, екологія, соціальні питання.

Документ мають ратифікувати країни Євросоюзу, але Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії, підтвердила, що угода починає діяти негайно.

Ще до підписання угоди деякі лоукости, наприклад Rynair, оголосили про експансію на українському ринку.

Кабмін затвердив нові правила пасажирських перевезень на час карантину