Австралійські какаду навчили одне одного відкривати сміттєві контейнери в пошуках їжі (відео)
Pixabay

Мешканці Австралії кажуть, що все частіше помічають великих жовточубих какаду, які самостійно відкривають сміттєві контейнери та шукають їжу у відходах.

Вчені вважають, що цю навичку птахи засвоїли через соціальне навчання, спостерігаючи за представниками свого виду повідомляє Science.

Команда зоологів на чолі з Барбарою Кламп вирішила простежити за поширенням вміння відкривати баки серед какаду. Кламп та її колеги провели соцопитування у 2018-2019 роках серед мешканців міст Сідней та Вуллонгонг.

Людей попросили відповісти, чи бачили вони какаду, які відкривають кришки та як часто. У 338 анкетах із 44 районів повідомляли про таке явище. У 93,3% випадків за цим спостерігали інші какаду.

Проаналізувавши місця та дати, надані учасниками опитування, вчені дійшли висновку, що какаду частіше починають відкривати сміттєві контейнери по сусідству з тими районами, де це вже роблять інші птахи.

Це доводить, що таке вміння не з’являється спонтанно, а є результатом соціального навчання. Тварини стежать одне за одним та виробляють власну культуру добування їжі.

Окрім цього, дослідники зрозуміли, що способи відкриття контейнерів відрізняються між какаду із різних районів, що свідчить про формування культурних особливостей.