Багаті країни закупили вакцин проти COVID на 300% щеплень, а бідні — на 10% — дослідження
Getty Images

Багаті країни закупили 53% усіх найбільш перспективних вакцин від COVID-19, а бідні країни можуть отримати недостатньо доз.

Про це повідомляє аналітична компанія Airfinity.

Аналіз показує, що багатші країни закупили достатньо доз, щоб вакцинувати все своє населення майже тричі до кінця 2021 року. Враховується, що всі препарати, які проходять клінічні випробування, схвалять для використання. Канада вистачить доз навіть для п'ятикратної вакцинації кожного канадця.

Багаті країни представляють лише 14% населення світу. Однак вони вже закупили 53% всіх найбільш багатообіцяючих вакцин.

При цьому 67 країн із низьким рівнем доходу і рівнем доходу нижче середнього ризикують залишитися позаду в цій справі. П'ятеро з них — Кенія, М'янма, Нігерія, Пакистан та Україна зареєстрували вже майже 1,5 млн випадків захворювання.

Вакцинувати усіх. Як людство перемогло віспу

Бідні країни чи країни, що розвиваються, зможуть вакцинувати проти COVID-19 лише одну з десяти осіб у 2021 році, попереджають у The People's Vaccine Alliance.

«Ніхто не повинен бути позбавлений можливості отримати життєво важливу вакцину через країну, в якій він живе, або кількості грошей у його кишені. Але якщо щось кардинально не зміниться, мільярди людей в усьому світі не отримають безпечну й ефективну вакцину від COVID-19 у найближчі роки», — менеджерка благодійної організації Oxfam Анна Марріотт.

Довідка

Oxford/AstraZeneca зобов'язалася надати 64% своїх доз людям у країнах, що розвиваються. Проте зараз вони можуть охопити не більше 18% населення світу. Організація укладали угоди в основному з великими країнами, що розвиваються.

Альянс закликає уряди зробити все, щоб вакцини від COVID-19 були безкоштовними для населення і розподілялися справедливо.

Також він пропонує підтримати пропозицію Південної Африки та Індії до Ради Світової організації торгівлі: відмовитися від прав інтелектуальної власності на вакцини, тести й методи лікування COVID-19, поки всі не будуть захищені.

Chas News повідомляв, що Росія готова виготовляти свою вакцину від коронавірусу на території України.

У Великобританії першими вакцинували 90-літню жінку та тезку Шекспіра