Байден може взяти участь у саміті «Кримської платформи» в Києві, сподівається Джемілєв
Getty Images

Президент США Джо Байден може взяти участь в міжнародному саміті «Кримської платформи», проведення якого уряд запланував на 23 серпня в Києві. Про це заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, пише «Крим.Реалії».

Джемілєв називає створення «Кримської платформи» істотним кроком на шляху до деокупації Криму. Багато країн світу, у тому числі США й країни Ради Європи, вже висловили згоду приєднатися до саміту.

«Хоча я точно не можу сказати, чи будуть вони представлені 23 серпня цього року на саміті, але є дуже великі підстави сподіватися на те, що, в тому числі, і Джо Байден 23-го числа буде тут. У всякому разі, над цією темою ми будемо дуже ретельно працювати» — сказав нардеп.

Джемілєв нагадав, що питання окупованого Донбасу на базі Мінських угод все ж піднімається. Але тему звільнення Криму Володимир Путін навіть обговорювати не хоче.

Джемілєв нагадав, що світова спільнота не згодна з тим, що події на окупованій території Кримі — це «внутрішні справи Росії».

Поки офіційного підтвердження планів Байдена взяти участь в саміті «Кримської платформи» не було.

Передісторія

«Кримська платформа» — це багаторівнева діалогова платформа. Її ключова мета — повернення теми Криму у поле зору міжнародної спільноти. Саміт платформи, у якому запланована участь лідерів іноземних держав, відбудеться 23 серпня 2021 року.

26 лютого президент України Володимир Зеленський створив Оргкомітет з підготовки установчого саміту Кримської платформи. Його очолить міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Про заходи з деокупації та реінтеграції окупованого Росією Криму Зеленський розповів у відеозверненні.

Франція планує взяти участь у саміті й визначить формат участі в залежності від карантинних обмежень станом на дату його проведення.

США висловили підтримку українській ініціативі «Кримська платформа» й закликали країни ООН приєднатися.

Сполучені Штати продовжують підтримувати Україну і обіцяють разом з нашою країною протистояти агресивним діям Російської Федерації. За словами Байдена, США ніколи не визнають заявлену «анексію» півострова Росією і будуть «разом з Україною протистояти агресивним діям Росії».

Україна презентувала Європарламенту «Кримську платформу»