Байден назвав ситуацію з Навальним «абсолютно неприйнятною»
Getty Images

Президент США Джо Байден прокоментував ситуацію з російським опозиціонером Олексієм Навальним, стан здоров’я якого, як каже голова профспілки «Альянс лікарів» Анастасія Васильєва, істотно погіршився на тлі голодування в ув’язненні. Як заявив американський лідер 17 квітня, ситуація з політиком є «абсолютно несправедливою», передає DW.

«Це абсолютно, абсолютно несправедливо, повністю неприйнятно», — наводить видання відповідь Байдена на питання журналістів.

Репортер телеканалу CNN в Білому домі Кевін Ліптек уточнив, що президент США також послався на те, що Навальний «був отруєний, а потім оголосив голодування».

Байден раніше заявляв, що російська влада повинна негайно і без будь-яких умов звільнити опозиціонера.

Депутати регіональних парламентів РФ зажадали медичної допомоги Навальному

Депутати кількох регіональних парламентів опублікували відкритий лист президенту РФ Володимиру Путіну з вимогою негайно допустити лікаря до Навальному.

Вони наголошують у листі, що стан здоров'я ув'язненого загрожує його життю. При цьому ніяких дієвих заходів з надання йому медичної допомоги адміністрація не приймає.

«Те, що відбувається стосовно Навального, ми розцінюємо як замах на життя політичного діяча, скоєне з мотивів особистої і політичної ненависті. Відповідальність за життя Олексія Навального на території РФ, в тому числі в місцях позбавлення волі, несете особисто ви, президент РФ, — і перед самим Навальним, і перед його рідними, і перед усім світом» — пишуть депутати.

Разом з тим автори листа зажадали звільнення всіх політв'язнів в Росії, а також перегляду або скасування всіх судових рішень у кримінальних та адміністративних справах, прийнятих за політичними мотивами.

Документ підписали депутати Мосміськдуми (Дарина Бесєдіна, Євген Бунімович, Максим Круглов, Сергій Мітрохін, Євген Ступін, Михайло Тимонов) і законодавчих зборів Петербурга (Борис Вишневський та Максим Резник), а також Емілія Слабунова з законодавчих зборів Карелії і Артур Гайдук та Лев Шлосберг з Псковських зборів депутатів. Заява відкрита для підписання всіма громадянами Росії.

Передісторія

Відкритий лист до Путіна про стан Навального також написали понад 70 західних діячів мистецтв. Це видатні міжнародні письменники, художники та науковці, зокрема Джуд Лоу, Ванесса Редгрейв та Бенедикт Камбербетч. Вони закликали Путіна забезпечити негайне лікування Навального. Їх заклик опублікувала французька газета Le Monde у п’ятницю.

Декількома днями раніше, 13 квітня, Байден провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. В оприлюдненому Білому будинком повідомленні після бесіди нічого не написали про те, чи обговорювали лідери двох країн ситуацію з Навальним. Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков пізніше відповів на питання про це ухильно: «Тема Навального, як на мене, ні, не зачіпалася».

Ув’язнення Навального

Навальний з 15 березня перебуває в ІК-2 в місті Покрові. З 31 березня опозиціонер голодує на знак протесту проти недопуску до нього лікарів, яким він довіряє.

5 квітня ЗМІ повідомили про переведення Навального до медико-санітарної частини з сильним кашлем і підвищеною температурою. 12 квітня соратники політика повідомили про його повернення з медчастини до загону.

Стан Навального

Кілька тижнів політик скаржиться на болі в спині і ногах. Під ФСВП стверджують, що Навальний отримує всю необхідну медичну допомогу, а лікарі, за твердженням відомства, оцінюють його стан як задовільний.о.

15 квітня лікарі Навального повідомили про «різко негативну» динаміку аналізів політика й зажадали від директора ФСВП термінового допуску до ув’язненого.

За словами голови профспілки «Альянс лікарів» Васильєвої, аналізи крові Навального можуть свідчити про те, що його стан близький до критичного.

31 березня найвідоміший опонент Путіна оголосив голодування, вимагаючи належного лікування від болю в спині та оніміння ніг та рук.

Особистий лікар Навального Анастасія Васильєва та ще троє лікарів, у тому числі кардіолог Ярослав Ашихмін, попросили керівників тюрми надати їм негайний доступ.

15 квітня лікарі політика Олексія Навального оприлюднили свій лист до директора ФСВП Олександра Калашникова. Вони попросили допустити їх до Навальному, заявивши про «різко негативною» динаміці його аналізів.

16 квітня один з авторів листа, кандидат медичних наук Ярослав Ашихмин виклав результати аналізів політика, взятих у того напередодні. За словами Ашихмина, Навальний знаходиться в загрозливому його життя стані і потребує термінової допомоги.

«Наш пацієнт може померти будь-якої хвилини», — заявив Ашихмін у Facebook 17 квітня. Він спостерігає Навального з 2013 року й нині пише про високий рівень калію в організмі опозиційного політика. Ашихмін заявив, що Навального слід перевести в реанімацію. «Смертельна аритмія може розвинутися в будь-яку хвилину» — стверджує лікар. Він сказав «Медузі», що у політика може статися блокада, яка призведе до того, що серце зупиниться. Ще може статися важка аритмія. «Пацієнт з таким рівнем калію повинен спостерігатися в реанімації. Він повинен мати абсолютно особливий контроль», — заявив Ашихмін

Лікарі Навального стверджують, що його голодування, можливо, погіршило його стан. «Це означає як порушення функції нирок, так і те, що серйозні проблеми з серцевим ритмом можуть трапитись щохвилини»  — пише Васильєва у Twitter.

Лікарі сказали, що Навального треба негайно оглянути «з урахуванням аналізів крові та недавнього отруєння».

Прессекретар Навального Кіра Ярмиш, яка супроводжувала його, коли він впав у літаку після отруєння в серпні, заявила, що ситуація знову була критичною. «Олексій помирає. З його станом це питання днів», написала вона на Facebook.

На початку цього тижня дружина Навального Юлія, яка відвідувала його у виправній колонії, сказала, що її чоловік зараз важить 76 кг, що на 9 кг менше з моменту голодування.

16 квітня російська прокуратура звернулася до суду з проханням визначити Фонд боротьби з корупцією Навального та мережу його регіональних бюро «екстремістськими» організаціями. Це дозволить оголосити їх незаконними в Росії та призвести до тюремного ув'язнення їхніх членів.

«Починаються найтемніші часи для вільнодумних людей, для громадянського суспільства в Росії», — сказав Леонід Волков, керівник регіонального відділення Навального.

Депутати німецького Бундестагу звинуватили Росію в цілеспрямованих тортурах Навального.

Анонс мітингу на підтримку Навального

 

Співробітники ФБК Іван Жданов і Леонід Волков 18 квітня анонсували проведення мітингів опозиції на підтримку Навального, який тримає голодовку. Їх відеозвернення опублікували на Youtube-каналі Навального.

Мітинги відбудуться в середу, 21 квітня, о 19:00 на центральних площах російських міст.

«Існують обставини, в яких потрібно діяти швидко, інакше станеться непоправне. Ми прийняли рішення не чекати збору 500 тис. людей на нашому сайті. Події розвиваються дуже стрімко і дуже погано. Чекати і відкладати більше не можна. Екстремальна ситуація вимагає екстремальних рішень», — сказали очільники ФБК.

Раніше команда Навального оголосила про плани виступити з «найбільшим протестом сучасної Росії». Союзники Навального до сьогоднішнього дня заявляли, що призначать дату протесту, як тільки 500 тис. прихильників зареєструються на вебсайті. Нині там зареєструвалися понад 450 000 людей.

Ярмиш у суботу закликала більше росіян підписуватися і додала, що великий мітинг може допомогти врятувати життя Навального. «Путін реагує лише на масові вуличні акції протесту», — додала вона.

Очільник комітету Держдуми РФ допустив вихід Росії з ПАРЄ