Байден оголосив надзвичайну ситуацію для подолання російської загрози
Білий дім

Президент США Джо Байден оголосив про запровадження у Сполучених Штатах режиму надзвичайної ситуації у зв’язку зі зловмисними діями Росії. Для подолання російської загрози влада США планує арештувати активи низки громадян РФ.

«Я, президент США Джо Байден, вважаю, що зазначена шкідлива діяльність влади Росії, зокрема зусилля з підриву проведення вільних і чесних виборів в США, … представляють надзвичайну і надзвичайну загрозу нацбезпеці, зовнішній політиці та економіки США. Тому я оголошую національну надзвичайну ситуацію, щоб впоратися з цією загрозою», — йдеться в указі американського лідера.

У США введення подібних режимів НС дозволяє президенту країни вживати додаткових заходів щодо вирішення тієї чи іншої проблеми. Скасувати режим НС, якщо він вважатиме це за необхідне, може Конгрес.

В якості одного з елементів подолання російської загрози, влада США готує без попередження арешт активів громадян Росії, прямо чи опосередковано залучених до наступних дій:

  • кібератаки;
  • втручання у вибори у США чи інших країн;
  • дії, що підривають демократичні процеси чи інституції в США чи за кордоном;
  • транснаціональна корупція;
  • вбивство або заподіяння тілесних ушкоджень громадянину Сполучених Штатів або громадянину країни-союзника або партнера США;
  • діяльність, що підриває мир, безпеку, політичну стабільність або територіальну цілісність Сполучених Штатів, їх союзників або партнерів;
  • діяльність, спрямована на обхід будь-яких санкцій Сполучених Штатів, у тому числі шляхом використання криптовалют.

Окремим рішенням міністра фінансів США або державного секретаря, за погодження з Генеральним прокурором, арешт може накладатися на активи, що належать російським топ-чиновникам та членам їх родин, а також громадянам Росії, які працюють у військово-промисловому комплексі.

Також особам, чи участь у зловмисних діях проти США та їх союзників підтвердиться, забороняється в’їжджати на територію Сполучених Штатів, окрім як для співпраці зі слідством.

США запровадили нові санкції проти Росії