Байден планує відновити відносини з ЄС, зміцнити НАТО та протистояти РФ
Getty Images

Новий президент США Джо Байден планує поновити відносини із Європейським Союзом, які за його попередника дещо погіршилися, зосередитися на посиленні НАТО та протистоянні Росії та Китаю.

Про це сказав радник Байдена Майкл Карпентер під час Київського безпекового форуму, за повідомленням «Укрінформу».

«Центральною темою зовнішньої політики президента Байдена, як він і наголошував, є відновлення і зміцнення наших альянсів та партнерських зв’язків», — сказав політик.

Карпентер наголосив, що Байден хоче нормалізувати відносини з ЄС, які погіршились за часів Дональда Трампа.

Співпраця з нашими європейськими друзями щодо постковідного відновлення, активізація торгівлі та зменшення бар’єрів, створених попередньою адміністрацією – як ви знаєте, попередня адміністрація розглядала ЄС як стратегічного супротивника, – все це буде повернуто на 180 градусів

Радник нового президента зауважив, що ЄС буде першочерговим партнером для США, а НАТО — «оплотом трансатлантичних відносин».

«Думаю, Байден якнайшвидше скористається можливістю, щоб зміцнити НАТО не лише в сенсі сил та засобів, мобільності і боєготовності, а найголовніше – в плані згуртованості НАТО для політичного консенсусу. Без якого, до речі, п'ята стаття ( про захист членів Альянсу — Прим. ред.) не варта того паперу, на якому вона написана», – відзначив радник Байдена.

Він обіцяє, що США продовжать політику стримування Росії і Китаю.

Президент США Джо Байден 26 січня вперше з моменту вступу на посаду розмовляв з президентом Росії Володимиром Путіним. У Білому домі повідомили, що серед тем були пропозиції Байдена про продовження нового договору СНО з Росією на п'ять років і рішуча підтримка суверенітету України США перед обличчям триваючої російської агресії.

У Зеленського відреагували на розмову Путіна з Байденом